Van Oers United

De fonkelnieuwe fabriek van deze producent van spruitjes en andere groenten werd zelfvoorzienend. Door aansluiting op de nabijgelegen, eigen, windmolens en een uitgekiend waterverbruik waardoor er geen druppel verloren gaat. In en om de nieuwe fabriek is ook gedacht aan de biodiversiteit.

Van Oers United is een internationaal opererend teelt- en handelsbedrijf van jaarrond verse groenten (sperziebonen, spruiten, bosuien, venkel, Chinese kool, suikermais en nog veel meer). Inmiddels teelt Van Oers United circa 3.800 hectare groenten van West-Brabant tot in Senegal. Het bedrijf heeft haar wortels in West-Brabant, in Heerle. Van origine is Van Oers United een familiebedrijf, gestart in de jaren ‘70 met groenteteelt voor de veiling. Sinds twee jaar is het bedrijf onderdeel van de Franse boerencoöperatie Agrial. De bedrijfscultuur is nog steeds down to earth. Co Konings, director operations, ontvangt in spijkerbroek en we praten met hem aan de bar in het kantoor.

“We moeten onze roots in de gaten houden. Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zit in onze genen. Onze oprichter Karel van Oers besteedde in Senegal en Marokko veel geld en energie aan de lokale gemeenschap met het oprichten van scholen en het slaan van waterputten. Een win win want op die manier kreeg hij veel commitment van de bevolking die hij hard nodig had.” Duurzaamheid is voor Van Oers een combi van intrinsieke motivatie en economie. ”Het moet geen lippendienst zijn, geen window dressing. Er moet substantie zijn. Ik vind dat een key in de samenleving. Hoe ga je om met moeder aarde?” Van Oers bezit eigen gronden waarop geteeld wordt.

Ook volgende generaties moeten die grond kunnen bewerken zo legt Konings uit. “Dus je moet de grond niet uitputten. Tien jaar terug was duurzaam vooral leuk en hip, tegenwoordig is het een wezenlijk onderdeel van je verdienmodel. We moeten wel. Neem die hete zomers van de laatste jaren, voor boeren een schadepost omdat de opbrengst minder wordt en er veel te veel geïrrigeerd moet worden, met ook nog eens schadelijke gevolgen voor het grondwaterpeil.

Lees hier het complete juryrapport plus interview met Van Oers United in het magazine van De Groene Pluim