Profiel
De Krom B.V. is van oorsprong een echt familiebedrijf, en is opgericht in 1997 door Leo de Krom. De tweede generatie, Johan en Martijn de Krom, legt de nadruk op innovatie, digitalisering en efficiëntie om zo toonaangevend te blijven. De dienstverlening van de Krom bestaat uit bestrating, duurzaam onderhoud, grondwerk en specialistische rioolwerk. De Krom B.V. is een innovatieve hoofdaannemer die al meerdere keren op rij is uitgeroepen tot “Ambassadeur Brabants besten“.
Er wordt door De Krom B.V. veel geleerd vanuit samenwerkingen met collega’s en opdrachtgevers. Vanuit een intrinsieke behoefte om te innoveren wordt het bedrijf steeds duurzamer. Het uiteindelijke doel is een duurzame infrastructuur op te zetten zonder een voetafdruk achter te laten op het milieu. Er zijn bij De Krom B.V. 125 medewerkers in vaste dienst. De gemiddelde leeftijd is ca. 40 jaar. De oudere medewerkers worden vaker in de onderhoudsploeg gezet waar minder belastend werk wordt uitgevoerd. In samenwerking met Werkplein is een leerling ploeg opgezet die onder leiding van een ervaren stratenmaker aan de slag gaan. De Krom B.V. heeft een PSO trede 3 certificering.
De volgende ontwikkeling in het bestraten zijn robots, deze verlichten niet alleen het werk maar hiermee wordt het werk ook weer aantrekkelijker voor de huidige generatie. De Krom B.V. is partner bij het ontwikkelen van de Strobo, een innovatieve robot die kan worden ingezet bij het leggen van bestrating. Deze robot wordt bediend door één operator, kan (indien nodig) buiten de reguliere werktijden worden ingezet en neemt het arbeidsintensieve werk uit handen. De Strobo wordt in 2022 gelanceerd.
Bij het aanleggen van nieuwe bestrating kan op locatie een breker ingezet zodat de oude bestrating kan worden ingezet als funderingslaag. Dit bespaart op transport kosten en er hoeft geen funderingsmateriaal te worden aangevoerd. Bij bestrating komen veel verpakkingsmaterialen vrij, met name plastic verpakkingen, PVC en houten pallets. Deze stromen worden separaat ingezameld en afgevoerd.
De Krom B.V. heeft gezamenlijk met de gebruikers een werkshirt van recyclebare materialen. (pet flesjes) ontworpen. Een regulier hesje dat gaat wapperen los hangen. Het ontworpen shirt kan zowel direct als over kleding worden gedragen.
De Krom B.V. wil zoveel mogelijk papierloos gaan werken. Hiervoor maken zij gebruik van Infrabox, software voor de planning en de voortgang die de medewerkers in de uitvoering op hun smartphone of tablet kunnen zien. Alles gaat via een app. Foto’s kunnen worden geüpload en een opzichter kan alle klusjes nakijken en afmelden op afstand.
De Krom B.V. is gecertificeerd conform de CO2 prestatieladder trede 5.Hierdoor wordt bij De Krom B.V. veel data over energie en CO2 -emissie bijgehouden. De Krom B.V. heeft de doelstelling om het energie verbruik te reduceren met 10% in 2026 ten opzichte van 2018.
Sinds 2019 is elektrisch rijden geïntroduceerd bij de Krom B.V. Er zijn elektrische bakwagens, een elektrische trilplaat en bandenzaag. Door inzet van elektrisch materieel wordt er nu ook efficiënter gepland. Er wordt ook veel gewerkt met elektrische apparatuur. Dit kan alleen bij projecten waar de apparatuur niet continue hoeft te draaien. Een voordeel van elektrische apparatuur is dat deze geen opwarmtijd heeft.
Op het dak van de overkapping in zijn zonnepanelen aangebracht. Er heerst het voornemen om het overschot aan zelf opgewekte duurzame energie ter beschikking te stellen aan de medewerkers. Het kantoor heeft energielabel B. Het is recent helemaal aangepast, zo is er HR++glas, zijn de ramen voorzien van warmt werende folie en is er binnen ledverlichting. Er is nog wel gas verwarming, maar er wordt momenteel gekeken naar alternatieven.
Volgens de accreditatiecommissie heeft De Krom B.V. de afgelopen jaren flinke stappen gezet. en is een duurzame koploper en regionaal een voorbeeld voor andere bedrijven binnen de branche en keten. De accreditatiecommissie is positief over de ambitie die het bedrijf heeft en de stappen die tot op heden gezet zijn.