Next Floors

Next Floors is gespecialiseerd in gietvloeren van materialen die kind- en diervriendelijk, duurzaam en recyclebaar zijn. Next Floors ontwikkelde het Plastic Soup Format (PSF) waarmee afvalplastic een nieuw leven krijgt.

Dit is waarom Next Floors / PSF een Groene Pluim verdient

Next Floors werd opgericht door de huidige eigenaar Marton Panis.

Eerlijkheid en transparantie staan centraal bij dit bedrijf in Gilze en Rijen. Door samenwerking met fabrikanten zijn er vijf unieke vloertypes ontwikkeld. Op dit moment is Next Floors het enige bedrijf in Nederland dat (echt) afvalplastic verwerkt in gietvloeren. De activiteiten met afvalplastic vinden plaats vanuit het zusje van Next Floors: PSF. Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Het bedrijf Next Floors / PSF heeft 25 vaste medewerkers in dienst en werkt daarnaast veel met ZZP’ers. Dit zijn echte vakmensen op het gebied van gietvloeren die ieder hun eigen specialisatie hebben. De ZZP’ers werken al langere tijd voor NEXT Floors en vormen samen een stabiel team. Leeftijd is geen selectiecriterium, medewerkers moeten vooral energie en positiviteit uitstralen. Er wordt intensief samengewerkt met Amarant. Zij maken voor Next Floors / PSF flakes van plastic afval, dat bijvoorbeeld afkomstig is van een grote hovenier. Potjes en trays worden gereinigd, gewassen, gedroogd, verknipt en zes keer geshredderd, waarna de flakes klaar zijn voor verwerking in de vloeren. Next Floors is een erkend leerbedrijf.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Next Floors / PSF kijkt steeds naar nieuwe toepassingen voor het afvalplastic. Zo worden er niet alleen PSF gietvloeren vervaardigd, maar worden er nu ook PSF tafels, keukenbladen, plinten, bureaus, wanddecoratie, vensterbanken, bijzettafels, etc. gemaakt. Hiervoor is het bedrijf verschillende samenwerkingsverbanden en partnerschappen aangegaan. Next Floors ontwikkelde het gepatenteerde PSF-keurmerk om aan te tonen dat er 100% afvalplastic in de producten is verwerkt.
Naar de bouwplaats of projecten worden blikken meegenomen in plaats van plastic emmers. Deze kunnen steeds worden hergebruikt. Er blijft niets achter, alle restmaterialen worden mee teruggenomen.
Busjes op diesel, die de ZZP’ers vaak gebruiken, mogen vaak niet meer de stad in. Daarom wordt gebruik gemaakt van gehuurde elektrische bussen.
De PU vloeren/bladen op basis van een plantaardige olie gaan minimaal 50 jaar mee en zijn tenminste vijf keer te recyclen.

Doel 13: Klimaatactie

Next Floors huurt op dit moment ruimte, er is een showroom met kantoor in het Crown Business centrum. Dit bedrijfsverzamelgebouw heeft zonnepanelen op het dak. Daarnaast wordt ruimte voor de werkplaats en het magazijn gehuurd op hetzelfde bedrijfsterrein. Het energieverbruik van Next Floors is erg versnipperd en vindt met name op de projectlocaties plaats. Ook het maken van de producten gebeurt bij partners.

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Next Floors / PSF is echt een netwerkorganisatie. Als spin in het web deelt Next Floors haar kennis over gietvloeren en de passie om afvalplastic in te zetten als grondstof voor duurzame en herbruikbare producten. Samen met een groot aantal verschillende partners worden innovatieve ideeën uitgewerkt tot bruikbare producten. De groep ZZP’ers zorgt ervoor dat de projecten op de juiste wijze worden uitgevoerd en de kwaliteit hoog is. Next Floors is vriend van de voedselbank; het bedrijf heeft er een mooi project gedaan.
Een keer per jaar besteedt Next Floors aandacht aan goodwill. Zo is er meegewerkt aan een kleurboek voor kinderen die langdurig ziek zijn.

PSF is onderzoekspartner van de ‘Great bubble barrier’ waarbij door middel van een bellenscherm een opwaartse stroming wordt gecreëerd. Deze voert (plastic) afval naar de oppervlakte zodat het kan worden opgevangen.

Niet alle plastics zijn geschikt voor hergebruik. Soms is het plastic te vervuild of te ver vergaan. Toch worden samen met het netwerk naar mogelijkheden gezocht om dit afval te gebruiken door het bijvoorbeeld toe te passen als tussenmateriaal voor wandpanelen. Er is ook al een bestaande samenwerking met de Groene Pluimhouder CurTec https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/curtec/.