Van Boon tot Bakkie

Van Boon tot Bakkie: verantwoorde koffie verdient een pluim

Voor de koffieliefhebbers in Bodegraven zal Van Boon tot Bakkie geen onbekende zijn. In de winkel worden Fair Trade koffiebonen gebrand en gemengd tot verschillende blends. De eigenaren willen zo een positieve bijdrage leveren aan Haïti; het land waar hun adoptiekinderen geboren zijn. Maar Van Boon tot Bakkie maakt ook lokaal impact door zo duurzaam en sociaal mogelijk te ondernemen. Reden voor de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk om Van Boon tot Bakkie eens in de schijnwerpers te zetten. Jan Leendert van den Heuvel, wethouder bij Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, reikte daarom een Groene Pluim uit aan eigenaren Marcel en Linda van Mook. Dat gebeurde tijdens de duurzaamheidsmarkt op 28 september op het Raadhuisplein in Bodegraven.

Kansen voor iedereen

Van Boon tot Bakkie zet zich in voor de leveranciers in de keten en met name de boeren in Haïti, zodat zij een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Maar ook lokaal willen Marcel en Linda van Mook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Zo worden in de winkel koekjes verkocht van Gemiva Gouda. Hier werken mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Samen werken aan duurzaamheid

Van Boon tot Bakkie betrekt niet alleen leveranciers en partners bij hun missie om zo verantwoord en duurzaam mogelijk te ondernemen: ook klanten worden hierin meegenomen. Zij krijgen korting als ze de koffie en thee verpakken in van huis meegenomen blikjes of de Van Boon tot Bakkie koffiezakken hergebruiken. De koffievliesjes die bij het branden van de koffie vrijkomen, gaan naar de pluk- en oogsttuin Hortus Populus als natuurlijke mest. Van Boon tot Bakkie geeft klanten tips hoe ze de koffiedik zelf kunnen hergebruiken. Daarnaast onderzoekt de koffieondernemer of koffiedik op grotere schaal ingezameld kan worden, om deze in te zetten voor de teelt van oesterzwammen. Een ander mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen is de manier waarop de koffie vanuit Haïti geïmporteerd wordt:  in samenwerking met Stichting Trade Hommes wordt hiervoor een zeilboot ingezet.

Tweede Groene Pluimhouder in Bodegraven-Reeuwijk

De Groene Pluim die wethouder Jan Leendert van den Heuvel uitreikte aan Van Boon tot Bakkie, is alweer de tweede in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De koffiewinkel treedt daarmee in de voetsporen van De Assembleurs, die vorig jaar de Groene Pluim in de wacht sleepte.

Wij feliciteren Van Boon tot Bakkie met deze opsteker en heten hen van harte welkom in het netwerk van Groene Pluimhouders!

Op de website van De Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ lees je meer over Van Boon tot Bakkie.

Op de foto (vlnr):, Peter van den Eijnden (de Groene Pluim), Linda Mook, Benjamin Rijnbeek, Marcel Mook, Linda Mook (allen van Van Boon tot Bakkie), wethouder Jan Leendert van den Heuvel.