Zeeuws Hof

Zeeuws Hof produceert al sinds 2001 groenten op biologische en duurzame wijze. De bijbehorende minicamping draait geheel op zelf opgewekte zonne-energie. Eigenaar René Dingemanse streeft bovendien naar volledige circulariteit.

Dit is waarom Zeeuws Hof een Groene Pluim verdient

Zeeuws Hof is een biologisch groenteteeltbedrijf met een minicamping aan de rand van het mooie dorpje Biggekerke, gemeente Veere. Hart van het Zeeuws Hof is de karakteristieke Walcherse boerderij, die omstreeks 1890 werd gebouwd. Rond de boerderij liggen de akkers met daarop een diversiteit aan heerlijke biologische groenten zoals bloemkool, pompoenen, rode bieten, bleekselderij en knolselderij. Het biologisch en duurzaam telen van groenten is een bewuste keuze geweest van René Dingemanse, eigenaar van Zeeuws Hof. Deze producten worden via een verkooporganisatie door heel Europa afgezet, maar zijn in het seizoen ook te koop in het groentekraampje bij de schuur.

De minicamping ligt recht achter de boerderij en heeft 15 ruime kampeerplaatsen die zijn  afgescheiden door laurierhagen. De daken zijn uitgerust met zonnepanelen om zo te kunnen voorzien in eigen stroom. Zowel de kampeerplaatsen als ook het in 2022 neergezette gebouw met sanitaire voorzieningen, maakt gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit voor bijvoorbeeld het verwarmen van water voor douches en de afwas.

Zeeuws Hof streeft er naar om volledige circulariteit te bereiken. De kundig en gedreven eigenaar van Zeeuws Hof heeft dit vlak in de afgelopen jaren al flinke stappen gezet. Bij alle activiteiten denkt hij na hoe hij deze strategie tot uitvoering kan brengen.

De eigenaar van Zeeuws Hof heeft van zijn hobby zijn werk weten te maken. Hij wordt door dik en dun ondersteund door zijn vrouw Cindy en hun drie zonen en hun dochter.  Het motto van René Dingemanse bij het uitvoeren van zijn strategie is: “gewoon aan beginnen”.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Campinggasten kiezen vaak bewust voor de minicamping in combinatie met de biologische boerderij. De familieleden van Zeeuws Hof proberen zoveel mogelijk hun enthousiasme voor het biologisch telen van groenten op de gasten over te brengen en daarmee een steentje bij te dragen aan het milieubewustzijn van anderen. Werken met scholieren, stagiaires en vrijwilligers loopt de laatste jaren terug, hier is nog wel winst te behalen voor dit arbeidsintensieve bedrijf.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Voor het transporteren van groenten wordt door Zeeuws Hof gebruik gemaakt van kunststof klapkratten. Op deze kratten zit statiegeld hetgeen hergebruik stimuleert en de levensduur verlengt. Als innovatieve manier van verduurzaming van het productieproces koos Zeeuws Hof voor de inzet van lichte machines, het verlagen van de bandendruk en het gebruik van kooiwielen voor de bewerking van de bodem en tijdens het oogsten van groenten. Dit materieel weegt zo’n 50% minder dan de machines die de traditionele akkerbouw gebruikt.

Doel 13: Klimaatactie

Om aan energiebesparing te doen en daarmee ook actief deel te nemen aan de energietransitie, heeft Zeeuws Hof reeds een aantal jaren geleden besloten om 40 zonnepanelen aan te brengen op de daken. Door geen gebruik te maken van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, wordt verderop in de keten energie bespaard. Hiermee wordt een grote emissie van broeikasgassen voorkomen. Regenwater wordt voor bevloeiing en beregening van de landerijen opgeslagen in een bufferbassin. Hierdoor is het niet nodig om drinkwater te gebruiken of een verticale bron aan te spreken. Zeeuws Hof gebruikt geen pesticiden. Indien nodig worden vlinderlarves selectief bestreden door gebruik te maken van bacteriën. Het is met de biodiversiteit op Zeeuws Hof goed gesteld.

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Zeeuws Hof geeft advies aan collega’s over biologisch telen van groenten. Ook is er een uniek samenwerkingsverband met een veehouder in de buurt: Zeeuws Hof levert reststromen als afgekeurde groente en grasklaver aan en krijgt in ruil daarvoor organische mest terug. Zeeuws Hof is lid van BioHuis (een vereniging van, voor en door biologische boeren en boerinnen).

Conclusie

Zeeuws Hof is zich bewust van de impact van haar producten en onderzoekt en voert de verschillende mogelijkheden uit om de voetafdruk hiervan te verkleinen. “Gewoon aan beginnen” zijn de gevleugelde woorden van René Dingemanse. Vooral op het gebied van klimaatactie en biodiversiteit maakt Zeeuws Hof een zeer sterke indruk.

De accreditatiecommissie is zeer positief over de ambitie die het bedrijf heeft en de stappen die tot op heden gezet zijn, maar realiseert zich dat er ook nog meer stappen nodig zijn om het bedrijf op weg naar 2050 nog bedrijfsmatiger en duurzamer te ontwikkelen.