M. van den Oever Boomkwekerijen

Leefwereldverbeteraar M. van den Oever ontvangt Groene Pluim

M. van den Oever uit Haren, gemeente Oisterwijk, is pionier en ambassadeur voor het duurzaam kweken van groen. De boomkwekerij profileert zich als ‘de Leefwereldverbeteraars’ door vitale, bio diverse en klimaatbestendige groenvoorzieningen te creëren. Dat gebeurt op een buitengewoon duurzame en sociale manier. Reden voor de gemeente Oisterwijk om deze organisatie in het zonnetje te zetten. Daarom overhandigde wethouder Eric Logister op 10 oktober 2024 – de dag van de duurzaamheid – een Groene Pluim uit aan algemeen directeur Arie Idema.

Groene draad in bedrijfsprocessen

M. van den Oever wil een prettige leefomgeving creëren, water opvangen bij regen, schaduw creëren en de lucht in en om de steden schoon houden. Naaldbomen vangen fijnstof, loofbomen nemen gasvormige vervuiling op, wat zomersmog vermindert. Bomen zijn dan ook echte leefwereldverbeteraars. Innovatie in verduurzaming en vermindering van schadelijke stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen, loopt als en groene draad door de bedrijfsprocessen. Zo streeft M. van den Oever naar maximaal hergebruik van grondstoffen. De boomkweker gebruikt organische meststoffen en bodemverbeteraars uit eigen restproducten, beendermeel en een methode die CO2 in de bodem vastlegt. Snoeiafval uit de gemeente wordt toegevoegd om de cirkel te sluiten. Op de boomkwekerij zaait M. van de Oever bloemenmengsels die veel nuttige insecten, bijen en vlinders aantrekken. ‘Het kweken van Natuurlijke Groeikracht’, zo zegt algemeen directeur Arie Idema.

Iedereen doet mee

Ook op sociaal gebied steekt M. van de Oever met de kop boven het maaiveld uit. De kweker committeerde zich aan ‘Veilig werken in de boomverzorging’, zowel voor de medewerkers als voor de kweekprocessen. Daarnaast wordt er ingezet op arbeidsparticipatie: ‘Iedereen doet mee’. Dat gebeurt via WSD, die de kantoortuin onderhoudt en via het Refugeteam, zodat statushouders bij de kwekerij kunnen werken. Het verzorgen van goede huisvesting voor en ondersteunen bij integratie van statushouders siert de onderneming. ASVZ voert elke woensdag eenvoudige taken uit rondom en in de kwekerij. M. van de Oever is bovendien een erkend leerbedrijf.

Audit glansrijk doorstaan

De accreditatiecommissie van de Groene Pluim was onder de indruk van de duurzame doelstellingen, de maatschappelijke betrokkenheid en de motivatie om anderen te inspireren. Door middel van langdurige relaties wil M. van den Oever verduurzaming tot stand brengen en het concept van natuurbehoud breed uitdragen.

M. van den Oever is daarmee de tweede duurzame ondernemer die in de gemeente Oisterwijk de Groene Pluim ontving en treedt daarmee in de voetsporen van de Cromvoirtse.

Wij heten de boomkwekerij van harte welkom bij ons Groene Pluim-netwerk met inmiddels meer dan 85 koplopers uit heel Nederland. Op de website van de Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ lees je meer over deze leefwereldverbeteraar.  

Op de foto (vlnr): Henk Krols (bestuurslid De Groene Pluim), Arie Idema (Algemeen Directeur M. van den Oever), Jeroen van den Oever (Adjunct Directeur M. van den Oever) en Wethouder Eric Logister