Zeeuws Hof

Kersverse Groene Pluimhouder Zeeuws Hof:
‘duurzaam ondernemen moet je gewoon doen’

Zeeuws Hof in Biggekerke, gemeente Veere, produceert al sinds 2001 groenten op biologische en duurzame wijze. De bijbehorende minicamping draait geheel op zelf opgewekte zonne-energie. Eigenaar René Dingemanse streeft bovendien naar volledige circulariteit. Over duurzaam en sociaal ondernemen is hij nuchter: “gewoon aan beginnen”. Gemeente Veere vond toch dat Zeeuws Hof vanwege deze aanpak wel eens in de schijnwerpers mocht staan. Daarom reikte wethouder John de Jonge op 10 oktober 2024, tijdens Dag van de Duurzaamheid, een Groene Pluim uit aan de groenteteler.

Al meer dan 20 jaar telen op biologische wijze

Zeeuws Hof is een biologisch groenteteeltbedrijf met een minicamping aan de rand van Biggekerke, gemeente Veere. Hart van het Zeeuws Hof is de karakteristieke Walcherse boerderij, die omstreeks 1890 werd gebouwd. Op de omliggende akkers worden al meer dan 20 jaar op biologische en duurzame wijze heerlijke groenten geteeld zoals bloemkool, pompoenen, rode bieten, bleekselderij en knolselderij. Deze producten vinden hun weg in heel Europa, maar zijn in het seizoen ook gewoon te koop in het groentekraampje bij de schuur.

Duurzaam ondernemen: ‘gewoon aan beginnen’

Doordat Zeeuws Hof geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, wordt in de keten energie bespaard. Het groenteteeltbedrijf levert reststromen als afgekeurde groente en grasklaver aan een veehouder in de buurt en krijgt in ruil daarvoor organische mest terug. Hiermee wordt een grote emissie van broeikasgassen voorkomen. Regenwater wordt voor bevloeiing en beregening van de landerijen opgeslagen in een bufferbassin. Hierdoor is het niet nodig om drinkwater te gebruiken of een verticale bron aan te spreken. De minicamping met 15 ruime kampeerplaatsen ligt recht achter de boerderij. Deze heeft een eigen stroomvoorziening, die geheel draait op zelf opgewekte zonne-energie. Duurzaam ondernemen is volledig opgenomen in de bedrijfsstrategie van Zeeuws Hof. Daar is volgens de eigenaar René Dingemanse niks ingewikkelds aan: “gewoon aan beginnen” is zijn motto.

Tweede Pluimhouder gemeente Veere

De accreditatiecommissie van de Groene Pluim was onder de indruk van de manier waarop Zeeuws Hof zich inspant om de voetafdruk van de onderneming te verkleinen. Vooral op het gebied van klimaatactie en biodiversiteit onderscheidt Zeeuws Hof zich van collega’s in de branche.

Zeeuws Hof is de tweede duurzame ondernemer die in de gemeente Veere de Groene Pluim ontving. Het biologisch groenteteeltbedrijf treedt daarmee in de voetsporen van Vakantiepark Meerpaal en mag zich bovendien scharen bij de in totaal meer dan 85 koplopers door heel Nederland. Op onze website https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders lees je meer over deze kersverse Groene Pluimhouder. Welkom!

Op de foto (vlnr): wethouder John de Jonge, Cindy en René Dingemanse van Zeeuw Hof, Peter van den Eijnden (voorzitter De Groene Pluim)