De Goed Gevulde Boerderij

De Goed Gevulde Boerderij is een kleinschalige boerderij en eigendom van Heimen Vos en Inge Vleemingh. Het is een natuur-inclusieve kringloopboerderij waar diversiteit zorgt voor vitaliteit. Doordat De Goed Gevulde Boerderij meerdere bedrijfstakken heeft, zoals dierwaardige veehouderij, duurzame akkerbouw en natuurlijke imkerij, kan men gebruik maken van de eigen stromen.

Dit is waarom De Goed Gevulde Boerderij een Groene Pluim verdient

De strategie van De Goed Gevulde Boerderij is ingegeven door de liefde voor het prachtige bedrijf. Door de diervriendelijke opzet geeft het voor iedereen meer lol en voldoening. In onderstaande afbeelding is deze strategie mooi uitgebeeld.
Heimen Vos en Inge Vleemingh doen heel veel op gevoel/onderbuik. Van elkaar weten ze dat ze samen een goed kompas hebben om DGGB op het juiste duurzame spoor te houden. Hierdoor zullen alle vrijwilligers en stagiaires de route volgen die is ingegeven door dit kompas. Met het enthousiasme hiervoor zit het wel goed.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

De Goed Gevulde Boerderij biedt werkopvang aan kinderen die minder geluk hebben gehad, leerplekken voor stagiaires met een rugzakje om mee te werken en zich op deze manier te ontwikkelen. In dit kleine bedrijf kunnen deze jongeren zich op een veilige manier ontwikkelen. De achtergrond van Heimen in de jeugdzorg komt hierbij goed van pas. Ook werken regelmatig vrijwilligers op de boerderij nadat ze zijn uitgevallen in ander werk. Zo kunnen deze mensen weer tot hun recht komen en zich weer gelukkig voelen en tot nieuwe zingeving in het leven komen. Het sociale karakter van Heimen en Inge is hierbij van grote waarde.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

De kringloop is waar het om draait bij De Goed Gevulde Boerderij. Het doel van De Goed Gevulde Boerderij is om de dieren zoveel mogelijk met reststromen te voeren om voedselverspilling tegen te gaan. 20 leveranciers uit de omgeving zoals groentezaken, supermarktjes, molenaars, graantelers, bakkerijen, sap-persers, voedselbanken en kaasmakers voorzien de buitenvarkens van voer. De Goed Gevulde Boerderij haalt producten op die over datum zijn, niet mooi meer zijn of overblijven bij productie, zoals groente- en fruitschillen, oud brood en kaaswei.
Hiermee stimuleert De Goed Gevulde Boerderij een lokale circulaire kringlooplandbouw en gaan ze voedselverspilling tegen. Ook de kippen worden gevoerd met reststromen zoals brood- en gerstresten. Maar de kringlooplandbouw en de natuur-inclusiviteit start natuurlijk ook op het eigen bedrijf. Het doel hierbij is: zo min mogelijk input te gebruiken. En dat kan van alles zijn: arbeid, voer, mest, energie, etc. Dit alles leidt tot meer natuur, meer diversiteit en meer vrijheid. Daarnaast zorgt het voor minder kosten en minder uitstoot.

Doel 13: Klimaatactie

De Goed Gevulde Boerderij is al ongeveer 10 jaar geleden van het gas af gegaan. Met de start van de kringloopboerderij is meteen gestart met zonnepanelen voor het energieverbruik. Ook heeft De Goed Gevulde Boerderij een warmtepomp op het terrein. Het overschot aan warmte en elektriciteit wordt opgeslagen in de 3 accu’s, de elektrische bus, de vriesinstallatie en het warmwatervat. Door het toepassen van de hierop afgestemde software wordt nagenoeg niets teruggeleverd aan het net. Hiermee wordt de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en netcongestie verkleind. Binnenkort wordt de (2e hands) windmolen in gebruik genomen. Deze zal enkel in de winterperiode in gebruik zijn, omdat dan de zonnepanelen onvoldoende opleveren. Het doel van De Goed Gevulde Boerderij is om volledig self-supporting te zijn op het gebied van energie. Het vervoer van grondstoffen en producten gaat met de volledig elektrische bus.
Teneinde het bodemleven gezond te maken en te houden maakt men geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en past men eco-ploegen toe.

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

De Goed Gevulde Boerderij heeft samenwerken hoog in het vaandel. Ze werken veel samen met lokale bedrijven zoals burgerboerderij De Patrijs. Samen ontwikkelen ze producten zoals eiwitspread, glutenvrije pasta’s en inmiddels ook bieren. Ook werkt men intensief samen met Landwinkel Smits, met het Voedselnetwerk Achterhoek en Slow Food Achterhoek. Samen “de taart” groter maken is het motto bij deze samenwerkingen om zo samen de meerwaarde van deze taart samen te delen.
Door de organisatie van open dagen en workshops draagt men de kennis graag over aan belangstellenden.

Conclusie

Met het duurzame (onderbuik)gevoel en het kompas op het gebied van duurzaamheid zit het wel goed bij Heimen Vos en Inge Vleemingh van De Goed Gevulde Boerderij. Zowel op sociaal gebied, ecologisch als op klimaatgebied is De Goed Gevulde Boerderij bijna baanbrekend bezig en zijn ze een goed voorbeeld voor andere bedrijven en samenwerkingspartijen. Het enthousiasme waarmee ze de boerderij inmiddels mee hebben omgevormd, geeft vertrouwen naar de toekomst en de garantie dat de toekomstige keuzes door dit duurzame kompas worden bepaald. Op deze wijze genieten ze van het prachtige boerenleven.