Boerderij Ruimzicht

Eerste Groene Pluim Gelderland naar biologisch dynamisch landbouwbedrijf

Smaakvolle zuivel, kaas, rauwe melk, vlees en groenten: het is allemaal te koop in de boerderijwinkel van Boerderij Ruimzicht. Dit biologisch dynamische landbouwbedrijf met melkvee, varkens, schapen, kippen een tuinderij en zorgboerderij in Halle, ontving de eerste Groene Pluim die in de provincie Gelderland werd uitgereikt. Wilko Pelgrom, wethouder duurzaamheid bij gemeente Bronckhorst, overhandigde deze stimuleringsprijs voor duurzaamheid en sociaal beleid op 13 december aan Gerjo Koskamp en Jara van Rooij, eigenaren van Boerderij Ruimzicht.

Koploper op gebied van circulariteit en klimaatactie

Boerderij Ruimzicht is al drie generaties in de familie en is nu in handen van Jara van Rooij en Gerjo Koskamp. De grootvader van Gerjo begon het boeren op deze locatie. De tweede generatie ontwikkelde de boerderij verder tot een intensief regulier melkveebedrijf, terwijl Gerjo en Jara het roer omgooiden en er een biologisch dynamische bedrijf van maakten.

Volgens de accreditatiecommissie zijn duurzaamheid en innovatie sterk geworteld bij Boerderij Ruimzicht. Vooral op het gebied van circulariteit en klimaatactie is het bedrijf een koploper te noemen. Afvalstoffen kent het boerenbedrijf nauwelijks: circulariteit is zover doorgevoerd dat alles een vorm van hergebruik kent. Boerderij Ruimzicht levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie, mede doordat er geen kunstmest, krachtvoer en bestrijdingsmiddelen worden toegepast. Dit zijn producten waarvoor veel energie nodig is om ze te kunnen maken. Door de weidegang van de koeien hoeft er geen voedsel met trekkers aangevoerd te worden, wat ook bespaart op het dieselgebruik.

Ook op sociaal gebied levert Ruimzicht haar bijdrage aan de maatschappij. Er werken veel vrijwilligers; enthousiaste mensen uit de regio, deels met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is Boerderij Ruimzicht een gecertificeerd leerbedrijf, waar stagiaires ervaring kunnen opdoen en alles leren over het boeren op een biologisch dynamisch landbouwbedrijf.

Dubbel en dwars verdiend

Kortom: volgens de accreditatiecommissie van de Groene Pluim heeft Boerderij Ruimzicht deze erkenning dubbel en dwars verdiend! Op de website van de Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ lees je meer over deze nieuwe pluimhouder! Zoals bekend behouden alleen de bedrijven en organisaties hun Groene Pluim als ze hun duurzame ambities ook in de toekomst waar blijven maken. Wij twijfelen er niet aan dat Boerderij Ruimzicht hieraan zal voldoen en feliciteren hen van harte met de Groene Pluim!