Commissaris van de Koning Noord-Brabant Ina Adema: ‘Samen’ bestaat nog

De Groene Pluim heeft er weer een nieuwe ambassadeur bij. Ina Adema, Commissaris van de Koning Noord-Brabant, kreeg bij de uitreiking van de 50e Groene Pluim op 8 mei 2023 in Bergen op Zoom het inmiddels bekende speldje op haar revers. Adema: “Van de in totaal 50 Groene Pluimen, gingen er 42 naar Brabantse bedrijven. Daar ben ik trots op.”

Innovatie en samenwerken zijn kernkwaliteiten van onze provincie

De aanpak van De Groene Pluim ‘niet straffen maar de goede belonen’, is er een die Ina Adema op het lijf is geschreven: “Iedereen beseft dat we niet meer kunnen doen wat we deden. We moeten stappen maken op het gebied van duurzaamheid. Dat geldt voor bedrijven, maar ook voor de Provincie Noord-Brabant zelf. Innovatie en samenwerken zijn kernkwaliteiten van onze provincie. Dat blijkt wel uit het feit dat 42 van de in totaal 50 Groene Pluimen zijn uitgereikt aan Brabantse bedrijven. Brabanders zijn er goed in om nieuwe dingen te bedenken.”

“Soms kom ik bij een bedrijf en dan denk ik
wauw, maar waarom weet niemand dit?”

De Commissaris van de Koning legt regelmatig bedrijfsbezoeken af, waar ze mooie en bijzondere ontwikkelingen tegenkomt. “Soms kom ik bij een bedrijf dat alles goed voor elkaar heeft, volledig energieneutraal werkt en een prachtig product maakt. Dan denk ik ‘Wauw, maar waarom weet niemand dit?’ De kracht van De Groene Pluim is dat de bedrijven een voorbeeldfunctie hebben en andere bedrijven weten te inspireren. En gelukkig bestaat ‘samen’ nog steeds in Brabant, al staat dat onder druk omdat er veel van bedrijven wordt gevaagd en de samenleving complex is. Toch vinden mensen en bedrijven elkaar nog in Brabant. Dat is belangrijk; je hoeft niet alles zelf te verzinnen. Natuurlijk is elk bedrijf weer anders en zal er misschien net een andere oplossing nodig zijn. Maar het gaat erom dat je enthousiast en geïnspireerd raakt. Het is mooi om dat vandaag bevestigd te zien, dat het werkt om samen in zo’n netwerk te zitten en dat bedrijven samen een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.”

Het goede voorbeeld

Natuurlijk zet ook de provincie zelf zich in om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen. “In de eerste plaats moet je als overheid het goede voorbeeld geven. Ik denk dat we daar aardig in slagen: duurzaamheid is een speerpunt in ons economisch beleid, het provinciehuis maakt gebruik van warmte-koudeopslag, we hebben overal energiezuinige lampen en papier wordt er nauwelijks nog gebruikt. Dat we door Bouwend Nederland voor de vierde keer op rij zijn uitgeroepen tot de meest duurzame aanbesteder van Nederland, zegt natuurlijk ook veel. Naast het geven van dat goede voorbeeld, is het onze rol om te stimuleren en te activeren. Natuurlijk zijn er stimuleringsprogramma’s en financieren wij projecten voor voedselproductie, duurzame landbouw, energiezuinige oplossingen en noem maar op. Maar geld beschikbaar stellen is één ding; concrete actie en actief deelnemen aan de gesprekken is minstens zo belangrijk. Daarvoor hebben wij partners als de BOM en de verschillende Brainports ook zo nodig.”

“Het mooie van een initiatief als De Groene Pluim is dat je
focust op het positieve en met elkaar toewerkt naar een doel”

Je doet het voor de volgende generaties

Deze week heeft Ina Adema de 16-jarige stagiaire Pablo uit Spanje in haar kielzog. “Daardoor besef je des te beter dat we onze wereld niet mogen verkwanselen. Verduurzamen doe je niet voor je zelf. Alles wat je doet, doe je voor de volgende generaties. Dat vraagt om een lange termijn visie. En natuurlijk, als je duurzaamheid op wereldschaal bekijkt, dan gaan we echt niet snel genoeg. Er zijn koplopers, maar helaas ook nog genoeg achterblijvers. Daar is ruimte voor ontwikkeling. Het mooie van een initiatief als De Groene Pluim is dat je focust op het positieve en met elkaar toewerkt naar een doel. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, dan doe ik dat graag. Met het aanvaarden van het ambassadeurschap, onderstreep ik dan ook het goede werk van De Groene Pluim! Ik heb vandaag een aantal Pluimhouders gesproken. Laat hen een voorbeeld zijn voor anderen, bij deze ondernemers zit de echte kracht!”