De Efteling

Eerste Groene Pluim Loon op Zand naar de Efteling

Al met de introductie van Holle Bolle Gijs zette de Efteling in 1959 de toon. Nog steeds zoekt de Efteling naar nieuwe en vaak ludieke manieren om afval gescheiden in te zamelen, te recyclen en restafval terug te brengen. Ook op het vlak van de energietransitie ligt de lat hoog. Nu al wekt de Efteling meer dan 35% van het jaarlijkse energieverbruik zelf op. Het zijn slechts enkele voorbeelden die maken dat de Efteling de eerste Groene Pluim binnen de gemeente Loon op Zand in de wacht sleepte. Wethouder duurzaamheid Louis Laros overhandigde deze erkenning op 19 februari 2024 aan Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling.

Maximaal 11% bebouwd

De Efteling bestaat sinds 1950 en startte destijds als natuurpark met onder andere een vijver, sportvelden en speeltoestellen. Van oudsher hoort biodiversiteit bij het park. Stichting Natuurpark, enig aandeelhouder van de Efteling B.V. ziet er op toe dat maximaal 11% bebouwd wordt. De rest van het gebied biedt ruimte aan de natuur. Vossen, konijnen, egels, eekhoorns, vleermuizen, vlinders en meer dan 90 vogelsoorten vinden hun thuis in het park.

Het attractiepark wil in 2030 klimaatneutraal zijn en heeft de ambitie om in 2032 zelfs klimaatpositief te zijn. Nu al wekt de Efteling door middel van zonnepanelen meer dan 35% van het jaarlijkse energieverbruik zelf op. Om nog efficiƫnter om te gaan met stroom, plaatst de Efteling in het voorjaar van 2024 twee grote batterijpakketten ter grootte van een zeecontainer. Deze worden in de zomer opgeladen als er in het park meer energie wordt opgewekt dan verbruikt wordt zodat het park meer zelfvoorzienend wordt. Daarnaast streeft de Efteling ernaar om in 2030 geen restafval meer te produceren.

Een goede buur

Maatschappelijke betrokkenheid zit in de roots. De Efteling wil er voor iedereen zijn en spant zich daarom in om haar toegankelijkheid te vergroten voor gasten met een beperking en (fysiek, financieel of sociaal) kwetsbare groepen. De Efteling steunt goede doelen die hieraan bijdragen. Daarnaast heeft de Efteling hart voor de omgeving en doet haar uiterste best om een goede buur te zijn.

Audit glansrijk doorstaan

Het is slechts een kleine greep uit de vele inspanningen die de Efteling levert op het vlak van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen en de ambities die het attractiepark heeft. Volgens de accreditatiecommissie doorstond de Efteling de audit dan ook glansrijk en is het attractiepark de Groene Pluim meer dan waard. De Efteling is de eerste duurzame ondernemer die in de gemeente Loon op Zand de Groene Pluim ontving. Hiermee mag het bedrijf zich scharen bij de in totaal zeventig koplopers door heel Nederland. Op de website van de Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ leest u meer over deze kersverse Groene Pluimhouder.

*Op de foto v.l.n.r.: Kees Rijnen (Efteling), Louis Laros (wethouder Loon op Zand), Fons Jurgens (Efteling), Peter van den Eijnden (Groene Pluim).
Fotografie Joris Buijs