Verduurzamen moeten we met elkaar doen

De gemeente Veere is de vierde Zeeuwse gemeente die zich aansloot bij De Groene Pluim. Met deze deelname hoopt de gemeente ook de minder voor de hand liggende duurzame ondernemers in de schijnwerpers te zetten en daarmee weer andere bedrijven te inspireren. “We willen ondernemers graag verleiden om te innoveren en met nieuwe dingen te komen. Het netwerk van De Groene Pluim helpt daar bij”, zegt Marcel Steketee, wethouder van gemeente Veere.

Verduurzamen moeten we met elkaar doen

We spraken met Marcel Steketee tijdens de uitreiking van de eerste Groene Pluim in de Gemeente Veere. Deze overhandigde hij aan Rosa Melis-van Roosendaal van Vakantiepark De Meerpaal. “De Meerpaal verrichtte geweldig werk met de onder andere de aanleg van het biobos en de verduurzaming van de huisjes en heeft nog heel veel duurzame ambities. Voor dat soort ondernemers is het belangrijk om door te kunnen. Maar daar hebben zij ook hulp bij nodig, ze moeten het papierwerk en vergunningen voor elkaar krijgen. Wij merken nu dat ondernemers tegen een grens aanlopen en zich niet kunnen ontwikkelen zoals zij dat willen. De gemeente wil meer mogelijk maken voor recreatieondernemers, maar zonder dat dat ten koste gaat van de leefbaarheid. We trekken daarom op met ondernemers, maar werken ook samen met bewoners. Verduurzamen moeten we met elkaar doen.”

Niet de aap op de schouder maar faciliterend

Voordat de gemeente Veere zich aansloot bij De Groene Pluim, waren er al verschillende initiatieven op touw gezet om duurzaamheid op de kaart te krijgen. “De schwung was er een beetje uit. We draaiden we steeds in hetzelfde kringetje rond, kwamen steeds bij dezelfde bedrijven uit. Daarom kozen we voor De Groene Pluim: zo kunnen we dat netwerk uitbreiden en juist ook de minder voor de hand liggende bedrijven in de schijnwerpers zetten. Bij De Groene Pluim komt duurzaamheid meer vanuit de bedrijven zelf dan vanuit de gemeente. Ik denk dat dat goed is; een gemeente moet niet de aap op de schouder zijn, maar meer faciliterend zijn.”

Groene Pluim 2024: doe mee!

De gemeente Veere heeft daarom een duurzaamheidsprogramma opgestart. Ook is er een ondernemersteam en een duurzaamheidsteam, die actief naar de bedrijven toe gaan. “Daar buiten gebeurt het. Onze ambtenaren moeten vooral zichtbaar zijn en bedrijven helpen om verder te komen, laten zien wat er allemaal mogelijk is in onze gemeente. Daarnaast gaan we De Groene Pluim ook echt promoten. We roepen bedrijven nu al op om mee te doen, zodat zij volgend jaar De Groene Pluim wellicht in de wacht slepen. Het is natuurlijk geen wedstrijd. De Groene Pluim is ook geen doel op zich, maar we willen ondernemers graag verleiden om te innoveren en met nieuwe dingen te komen. Als je niet oppast blijf je in het oude hangen. Vakantiepark De Meerpaal is dan ook een heel mooi voorbeeld voor andere ondernemers, dat we graag via onze media laten zien”, besluit Marcel Steketee.