Groene Pluim maakt duurzaam bedrijfsleven zichtbaar

Onlangs deelde de Terneuzense wethouder Laszlo van de Voorde (transities klimaat en duurzaamheid) nog een compliment uit aan een inwoonster uit zijn gemeente. Diane Bakker had haar jaren ‘80 huis helemaal verduurzaamd. En dat ondanks een krappe portemonnee.  Van de Voorde gelooft duidelijk in een beweging van onderop. Zelf doen. Wat dat betreft is hij bij De Groene Pluim helemaal aan het goede adres.

We spraken met de wethouder na afloop van de Groene Pluim uitreiking aan Van Opdorp Transportgroep in Sas van Gent. Het bedrijf vervoert food, feed en technische producten en maakt impact met een positie midden in de keten als koploper in het verduurzamen van hun dienstverlening. Tijdens de na-borrel maakt Van de Voorde graag even tijd om bij de verslaggever aan te schuiven. Ja, hij gelooft zeker in de voorbeeldfunctie van lokale koplopers. ”We hebben hier in Sas van Gent een groot chemie- en foodcluster. Hierachter kijken we uit op het terrein van Cargill, om maar eens iets te noemen. Die zien straks allemaal dat Van Opdorp die Groene Pluim heeft gekregen. Zo maak je duurzaamheid in het bedrijfsleven concreet zichtbaar. Dat telt. Het mooie is, dat dit transportbedrijf uit zichzelf de groene stap voorwaarts maakt. Het zit in hun dna om de goede dingen te doen. Dat zie je vaker bij familiebedrijven. Ze dragen het vaak uit bescheidenheid niet zo uit. Maar familiebedrijven zijn primair gericht op het overdragen van hun bedrijf aan een volgende generatie. Dat is op zichzelf al duurzaam natuurlijk. Daarom heb je koplopers nodig als Van Opdorp, die stimuleren anderen weer om een volgende, groene, stap te nemen. Duurzaamheid is natuurlijk ook nog steeds een USP voor bedrijven. Je loopt voorop.

Lokale overheid aanjager

Daarnaast vind ik dat de overheid, dus ook de lokale overheid, duurzaamheid wel mede rendabel moet maken. Je kunt als bedrijf niet alles zelf. Van Opdorp bijvoorbeeld kan alleen doorgaan met verduurzamen als zijn klant ervoor betaalt. Dus ja, de overheid moet aanjagen. Macro hebben we dat heel duidelijk gezien met bijvoorbeeld die Tesla-subsidies.” Voor zijn politieke carrière werkte Van de Voorde bij Dow Chemical. Industrie en schone lucht, kan dat wel samen? “Belangrijk is dat overheden en bedrijven beter aan elkaar laten zien waar ze mee bezig zijn. We kijken hoe we de ambities kunnen vastleggen in bestaande samenwerkingsverbanden. Door als eerste Zeeuwse gemeente het Schone Lucht Akkoord te ondertekenen willen wij het belang hiervan onderstrepen.” Groene pluimen en het Schone Lucht Akkoord, allemaal mooi, maar is Laszlo zelf een beetje een groene ridder? “Ik ben pragmatisch hierin. Onze tuin is lekker groen en heel biodivers. We kopen veel tweedehands spullen zoals interieur en bouwmaterialen en letten zoveel mogelijk op ons eten. Hoe minder druk op de keten, hoe beter.”