Bibliotheek Rijn en Venen is de centrale ontmoetingsplek voor jong en oud om samen te ontspannen, ontdekken, leren en te studeren in een stimulerende en sociale omgeving met aandacht voor duurzaamheid en balans zodat ook voor toekomstige generaties de natuurlijke omgeving behouden en beschikbaar blijft.
Dit is waarom Bibliotheek Rijn en Venen – vestiging Alphen aan den Rijn – centrum een Groene Pluim verdient
Ruim 60 vaste arbeidskrachten en meer dan 400 vrijwilligers zijn dagelijks bezig om de inwoners van Alphen aan den Rijn en omgeving een plek te bieden voor ontspanning en ontwikkeling. Dit gebeurt vanuit een intrinsieke motivatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid is daarvoor een belangrijke pijler. Dit heeft betrekking op het eigen personeelsbeleid, de eigen bedrijfsvoering maar ook op de programma’s die worden aangeboden aan de gebruikers van de bibliotheek. Daarnaast biedt de bibliotheek een podium door middel van plek en ruimte maar ook door ondersteuning met personeel aan partners.
Klanten van de bibliotheek worden op spelende en informatieve manier meegenomen om bewust te worden van de noodzaak tot nadenken over gebruik van grondstoffen, energie, afvalverwerking en hergebruik. Daarnaast zijn er speciale programma’s voor mensen die extra aandacht behoeven zoals bijvoorbeeld taallessen voor anderstaligen, voorlees momenten en digitale ondersteuning ouderen.
Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:
Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
Het personeelsbeleid is gericht op re-integratie van mensen in de maatschappij en het arbeidsproces. Hierbij worden juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gemotiveerd om mee te doen. De vele vrijwilligers worden daarin begeleid door koppeling aan een vaste arbeidskracht waarbij de koppeling wordt bepaald aan de specifieke ondersteuningsbehoefte.
Ook de programma’s die worden aangeboden aan de bezoekers zijn gericht op betere participatie in de maatschappij. Lessen in taal, taalmaatjes, voorleesuren en een cursus voor digitale vaardigheden zijn daar een mooi voorbeeld van. Seniorendagen zorgen weer voor contacten.
De Bibliotheek werkt samen met scholen en buitenschoolse opvang om de jeugd makkelijker toegang te geven tot mogelijkheden die die bibliotheek biedt.
Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
De Bibliotheek is gericht op afvalreductie. Dit gebeurt enerzijds door in samenspraak met leveranciers na te denken over hergebruik van productiemiddelen. Er wordt alleen maar gewerkt met partners met een duurzaamheidsdoelstelling.
Ook afgeschreven producten worden zoveel als mogelijk hergebruikt in projecten of geschonken aan maatschappelijke partners. Ook in de workshops worden de deelnemers gemotiveerd om actief mee te doen aan afvalreductie. Zo zijn er een “Ruil- en Weggeef Café” een “Repaircafé” en een ”Fashion Swap”.
Vanzelfsprekend wordt het eigen afval gescheiden en worden ook de bezoekers aangemoedigd hun afval te scheiden.
Doel 13: Klimaatactie
Klimaatactie is een belangrijk speerpunt van de Bibliotheek Rijn en Venen. Er wordt geen gas gestookt, het pand heeft zonnepanelen en alle extra stroom die wordt gebruikt betreft 100% Nederlandse groene stroom. Er is een actief beleid op besparing op energie en waterverbruik. Ook bezoekers worden gemotiveerd daarin mee te doen.
De verlichting bestaat uit led-lampen. Bij het betreden van de bibliotheek gaan niet meer alle lichten in alle afdelingen automatisch aan maar wordt alleen de in gebruik zijnde ruimte verlicht. De laatste medewerker die het pand verlaat ziet er op toe dat alle verlichtingen zijn uitgedaan.
Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
De Bibliotheek is de “Plek voor Duurzaamheid” en heeft een regiefunctie in het netwerk. Voor de sociale partners biedt de Bibliotheek een podium en medewerkers in programma’s voor begeleiding en motivatie voor duurzame ontwikkeling.
In de bibliotheek is het “Huis van duurzaamheid” en het “duurzaamheidsplein”. Samen met de partners wordt hier gewerkt aan het vergroenen van de leefomgeving. Dit gebeurt door middel van workshops en activiteiten.
Sinds 2021 heeft de bibliotheek ook het keurmerk “Duurzaam Gastvrij”.
Conclusie
De Bibliotheek is heel actief met duurzaamheid. Dit is niet een verkoopplaatje maar zit in het dna van de organisatie en de medewerkers. Het agenderen, verbeteren en integreren van duurzaamheidsvraagstukken is niet beperkt tot de eigen organisatie en de samenwerkingspartners maar omvat ook het informeren, begeleiden en motiveren van de hele samenleving. Jong en oud worden hierin op het actieve manier betrokken.
De activiteiten van de Bibliotheek op het gebied van duurzaamheid stralen uit en zijn een inspiratiebron voor de samenleving en hebben naar ons idee een positieve invloed op de leefomgeving.
Bibliotheek Rijn en Venen is daarmee een zeer waardige Groene Pluimhouder.
Pluimhouder: Suzanne Verboeket, directeur bestuurder