De Assembleurs

De Assembleurs in Bodegraven werkt met mensen die moeite hebben een plek te vinden op de arbeidsmarkt. De sociale onderneming biedt passend werk in de industriële assemblage aan mensen met een beperking of mensen die vanwege ziekte of een burn-out zijn uitgevallen. Ook statushouders met taalproblemen vinden er een plek. Bij de Assembleurs krijgt iedereen passende begeleiding, maakt men onderdeel uit van het bedrijf en wordt het talent in de mens herkend.

 Dit is waarom De Assembleurs een Groene Pluim verdient

Volgens de accreditatiecommissie leverde De Assembleurs de afgelopen 4 jaar een positieve bijdrage aan de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen zij met een duurzaam hart; bijvoorbeeld door te kijken hoe afvalstromen voorkomen kunnen worden en hoe componenten hergebruikt kunnen worden.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

 • Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
  Bij De Assembleurs creëren ze een veilige werkomgeving met weinig verstoringen of druk. Er is altijd begeleiding aanwezig. Klanten kiezen voor De Assembleurs omdat ze sociaal bewogen zijn. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het assembleren van kabelbomen en samenstellen van componenten. Medewerkers kunnen het werk op eigen tempo uitvoeren; er zijn nooit haastklussen. Waar mogelijk wordt gewerkt aan doorstroming naar een reguliere baan.
 • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
  Bij De Assembleurs worden papier, plastic en ander afval gescheiden ingezameld. Ook de verwijderde mantel van de kabels wordt waar mogelijk gescheiden ingezameld; de roestvrijstalen versie wordt gerecycled. Met partners als Circospin wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de-assemblage en hergebruik. Op dit moment gaan de losse componenten nog retour naar de producent, maar De Assembleurs onderzoekt de mogelijkheden om de componenten zelf opnieuw te assembleren.
 • Doel 13: Klimaatactie
  De Assembleurs huurt een pand; in overleg met de eigenaar zijn op het dak 42 zonnepanelen geplaatst. Op het toilet is een aanwezigheidssensor geplaatst. De bestaande TL-verlichting is vervangen door energiezuinige LED lampen. Het pand is nog niet geïsoleerd, maar is wel voorzien van dubbel glas. De verwarming is elektrisch.
 • Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
  Bestaande klanten treden op als ambassadeur, nieuwe klanten worden vaak door bestaande klanten aangedragen. Op de website zijn de verhalen en ervaringen opgenomen van de eerste klanten. Er vindt kennisdeling plaats met soortgelijke bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn De Voorwerkers in Arnhem. Ook is er contact met Retour matras en De Terugwinning in Woerden waar oude fietsen worden opgeknapt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft de initiatiefnemer een netwerk opgebouwd en geniet de Assembleurs steeds meer bekendheid in de omgeving.

De Assembleurs ontving Groene Pluim op 9 september 2023 en is de eerste Groene Pluimhouder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de 56e in totaal.