Elis in Helmond biedt ‘werkkleding as a service’, waarbij hergebruiken en repareren voor gaan op simpelweg vervangen. Elis streeft naar het voortdurend verminderen van de ecologische voetafdruk, verantwoord omgaan met belanghebbenden in de leveranciersketen en versterken van het welzijn en groei van de werknemers.
Dit is waarom Elis Helmond een Groene Pluim verdient
Elis in Helmond biedt ‘werkkleding as a service’, waarbij hergebruiken en repareren voor gaan op simpelweg vervangen. Bij Elis Helmond passeren circa 120.000 kledingstukken per week. Elis heeft het niveau platina gehaald bij ECO-vadis en streeft naar het voortdurend verminderen van de ecologische voetafdruk, verantwoord omgaan met belanghebbenden in de leveranciersketen en versterken van het welzijn en groei van de werknemers.
Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:
Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
Elis Helmond heeft 120 medewerkers in dienst waarvan de meesten een vast dienstverband hebben. Er zijn veel medewerkers met lange dienstverbanden ener werken veel verschillende nationaliteiten. Werving van nieuwe medewerkers vindt vaak plaats via bestaande tevreden medewerkers, ‘ons kent ons’ benadering.
Elke 2 jaar wordt er een medewerkers tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Er komt onder andere naar voren dat de medewerkers nauw betrokken zijn bij de klanten. Elis heeft een fysiotherapeut die regelmatig langskomt om fysieke klachten op de werkplek te bespreken en te verbeteren. Elis heeft een geautomatiseerd proces waarbij met name nagedacht is over de belasting van de medewerkers.
Voor de oudere werknemers is er de generatiepact regeling, hierbij kunnen medewerkers vanaf 5 jaar voor hun pensioen ervoor kiezen om minder te gaan werken. Binnen Elis Helmond wordt hier veel gebruik van gemaakt.
Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
Bij Elis Helmond worden geen producten gemaakt maar er wordt een dienst geleverd welke circulaire wordt aangeboden, de kleding blijft eigendom van Elis en de klant maakt er gebruik van. Elis reinigt en repareert waar nodig. Alleen in het uiterste geval wordt de kleding vervangen.
Er zit een chip in de kleding en alle handelingen met de kledingstukken worden geregistreerd. Met het door Elis ontwikkelde ecologische footprint dashboard krijgen zowel de klanten als Elis inzicht over de status van het textiel.
Afgekeurde kleding wordt door Frankenhuis gerecycled, hier worden onder andere hoezen van gemaakt die worden gebruikt voor de kledingrekken.
Voor het proceswater wordt gebruikgemaakt van grondwater, dat door een filtratiesysteem wordt gezuiverd. Het verse water wordt voorverwarmd door het gebruikte spoelwater met behulp van een warmtewisselaar. Vervolgens wordt het proceswater verhit tot 95⁰C door inzet van slimme en efficiënte technieken. Afvalwater komt in een tank waar het afkoelt alvorens te worden geloosd in het riool. De temperatuur wordt omlaag gebracht door het schone water te verwarmen.
Doel 13: Klimaatactie
Het gebouw van Elis stamt uit 2018 en is goed geïsoleerd. De verwarming heeft gasgestookte ketels. De elektrische voorzieningen zijn duurzaam uitgevoerd door onder andere de toepassing van LED-verlichting en op het dak liggen 64 zonnepanelen. Elis heeft het voornemen om het dak te voorzien van nog 200 extra zonnepanelen, deze worden geleased.
Er wordt gebruik gemaakt van 10 vrachtwagens en 5 bussen die iedere dag kleding ophalen en wegbrengen. Door het verdelen in regio’s houdt Elis de af te leggen afstanden zo kort mogelijk. Ook wordt er niet met lege vrachtwagens gereden, er komt altijd een lading schone textiel en er wordt altijd vuile textiel opgehaald.
De brandstof is diesel HVO, en er wordt onderzocht of er elektrisch gereden kan worden.
Voor medewerkers die gebruik maken van de leaseregeling geldt wel dat zij een elektrische auto moeten kiezen.
Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Elis Helmond is lokaal actief en heef partnerschappen met diverse bedrijven. Onder andere een uitzendbureau de werkcentrumgroep.
Elis werkt samen met Bedrijventerrein Zuid Oost Brabant (BZOB) en op 29 januari is het lunch ommetje geopend. Dankzij dit nieuwe voetpad kunnen medewerkers nu veilig en comfortabel een ommetje maken tijdens lunchpauzes. Dit maakt het niet alleen prettiger om te wandelen, maar draagt ook bewezen bij aan de mentale en fysieke gezondheid.
Ook wordt gewerkt aan de bereikbaarheid van het industrieterrein met bus en fiets.
Ondersteuning van maatschappelijke projecten zoals stichting ‘de hond kan de was doen’ en de jeugd van Helmond Sport. Daarnaast is Elis lid van de branchevereniging VTB Nederland.
Conclusie
De conclusie van de accreditatiecommissie is dat Elis Helmond in aanmerking komt voor de Groene Pluim. De commissie was met name onder indruk van het geautomatiseerde proces waarbij met name nagedacht is over de belasting van de medewerkers. Ook de filosofie van “as a service’ zijn duidelijk zichtbaar binnen het bedrijf. Er zijn specifieke klantlijnen ingericht.
De informatie die naar klanten wordt verstrekt over welk kledingstuk in omloop is op afdeling, locatie of dragerniveau, en hoeveel kledingstukken zijn gerepareerd en of (tussentijds) vervangen inclusief reden waarom, draagt bij aan bewust omgaan met kleding.
Ook heeft de klant de beschikking over een dashboard met de eigen footprint. Hierin staat informatie over waterverbruik, CO2 uitstoot, gebruikte chemicaliën en gereden kilometers.