FreightNed Benelux

FreightNed is logistiek specialist en verzorgt fijnmazige distributie tot zwaar transport. De organisatie is zich zeer bewust van haar voetafdruk en onderzoekt – door de energietransitie uitgedaagd – mogelijkheden om een positieve impact te creëren.

De locatie Oosterhout, waar zo’n 100 medewerkers werken, wordt gekenmerkt door de hechte en informele cultuur. Het bedrijf steekt veel energie in het opleiden van studenten, geeft jonge medewerkers kansen om talenten te ontwikkelen en zorgt er actief voor dat medewerkers gezond en vitaal blijven.

Dit is waarom FreightNed een Groene Pluim verdient

FreightNed is zich erg bewust van haar voetafdruk en onderzoekt mogelijkheden om positieve impact te creëren. Het bedrijf heeft een duidelijk MVO- beleid en denkt in mogelijkheden. Binnen de logistieke sector, uitgedaagd door de energietransitie, kan FreightNed in de bestaande samenwerkingen met collega-bedrijven en haar klanten echt een voorbeeldfunctie vervullen.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

 • Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

FreightNed werkt samen met beroepsopleider Curio om studenten de kans te geven ervaring op te doen in de logistieke sector. Daarnaast biedt FreightNed, in samenwerking met Mid Zuid, mensen met een
afstand tot de arbeidsmarkt een prettige werkplek. Samen met ASR Vitality zorgt FreightNed ervoor dat haar medewerkers gezond en vitaal blijven. Er is een fietsenplan en ruimte om te bewegen gedurende de
werkweek. De verzuimcijfers zijn hierdoor drastisch gedaald. In verschillende overlegorganen kunnen medewerkers ideeën delen. Goede ideeën worden altijd uitgevoerd. “Als mensen gepassioneerd zijn is er
veel ruimte binnen de richtlijnen”
, volgens managing director Mario Heeren.

 • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
  FreightNed verbruikt aanzienlijke hoeveelheden brandstof en heeft daarom plannen om gedeeltelijk over de stappen op elektrische transportmiddelen. Ook onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden van HVO brandstof (Hydrotreated Vegetable Oil), waarmee een CO2-reductie tot zo’n 90% behaald kan worden. Daarnaast gebruikt FreightNed hernieuwbare vrachtwagenbanden. Dit bespaart gemiddeld zo’n 18.000 liter olie per jaar. FreightNed repareert pallets voor hergebruik. Ook wordt waar mogelijk de dunst mogelijke plastic krimpfolie toegepast, om grondstoffen te besparen.
 • Doel 13: Klimaatactie
  Op het dak van de vestiging in Oosterhout liggen ruim 1.800 zonnepanelen. Alle verlichting is vervangen voor LED en werkt op sensoren. Alle ramen zijn vervangen door HR++ glas. Door de goede isolatie van de faciliteiten is stoken zelden nodig; de temperatuur blijft altijd tussen de 15 en 25 graden. FreightNed onderzoekt mogelijkheden om te elektrificeren, ook in samenwerking met collega-bedrijven en het industrieterrein in Oosterhout. Op termijn zal de sector ervoor moeten zorgen dat steden uitstootneutraal beleverd kunnen worden. Tot slot heeft FreightNed samen met de gemeente wadi’s gecreëerd en bomen geplant op het industrieterrein.
   
 • Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
  FreightNed werkt steeds vaker samen met de lokale omgeving. Zo werd Managing Director Mario Heeren bestuurslid van Weststad BIZ, werkt het bedrijf nauw samen met beroepsopleider Curio en wordt VV Oosterhout gesponsord. Om deze laatste samenwerking te versterken organiseert FreightNed nu ook bedrijfsbijeenkomsten en jaarvergaderingen in de kantine van de voetbalvereniging. Op landelijk niveau werkt FreightNed veel samen met collega-bedrijven, om gezamenlijk aan de wensen van klanten te kunnen voldoen.