Hakkers werkt met drie divisies te weten, waterbouw, funderingstechniek en staalbouw aan het realiseren van innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van integrale infrastructuur en waterveiligheid.
Dit is waarom Hakkers een Groene Pluim verdient
Het bedrijf verdiend de Groene Pluim voor de activiteiten en intrinsieke motivatie om zo neutraal mogelijk te opereren, met respect voor de aarde. De beslissingen investeringen en acties die het bedrijf neemt zijn in lijn met de SDG’s De inzet is overtuigend en actief en enthousiast vanuit een vertrouwen dat de opbrengen van het bedrijf een maatschappelijk belang dienen.
Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:
Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
Binnen de visie van Hakkers op duurzaam ondernemen staat het onderwerpen: Sociaal & maatschappelijk bovenaan op de prioriteiten. De overtuiging is dat de continuïteit van het familiebedrijf allen bereikt kan worden door als verantwoordelijk werkgever goed te zorgen het personeel. Voorbeelden van concrete maatregelen zijn o.a. het welzijnsbudget, het oprichten van de Hakkers Academy en het aannemen van een opleidingscoördinator en de nauwe samenwerking met onderwijs.
Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
Hakkers heeft de doelstelling om in 2050 100% circulair te zijn omarmt. De eigen Routekaart Circulair 2030 die Hakkers heeft ontwikkeld geeft duidelijke acties aan op het primair proces van het bedrijf zoals waterbouw, metaalbouw en funderingstechniek. De eerste zichtbare resultaten zijn zichtbaar. Dit blijkt o.a. uit: Het realiseren van hergebruik van materialen door hergebruik van materialen en circulair te ontwerpen met de opdrachtgevers. Ook het inkopen van duurzamere materialen en hiervoor zelfs voor verandering van leveranciers. Het inzetten op innovatie met als uitgangspunt duurzamer te werken en dit ook te meten en rapporteren is een investering in een duurzamere toekomst.
Doel 13: Klimaatactie
De inzet op de klimaatdoelen heeft Hakkers verwoord in hun eigen Routekaart klimaat 2030. Deze doelen worden actief o.a. door interne sessies uitgedragen aan het personeel. Om in 2030 45 % minder CO2 uitstoot te hebben is focus gezet op drie hoofdmaatregelen te weten: Energiebesparing, Zero -emissie en inzet van alternatieven (bio) brandstoffen zoals HVO. Naast het reduceren van CO2-uitstoot zet Hakkers ook in op het compenseren van CO2. Met het project Carbon farming in Altena compenseer Hakkers 40 ton CO2.
Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Hakkers werkt samen met vele andere partijen op het gebied met als aandachtsgebied duurzaamheid. Duidelijk is geconstateerd dat Hakkers haar rol speelt en pak in de samenwerkingen zowel binnen de lokale gemeenschap als in de keten en brancheorganisaties. Intern is er de het bewustzijn dat samenwerking ook essentieel is, tijd en middelen worden hiervoor ingezet om dit te ondersteunen met als insteek duurzamer te werken.
Conclusie
De acties investeringen en de gestructureerde aanpak om te komen tot een circulaire bedrijfsvoering, in combinatie met de intrinsieke motivatie om in de branche voorop te lopen op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemen, maakt het dat Hakkers de komende vijf jaar zich Groene Pluim houder mag noemen.