Krinkels

Profiel

Krinkels verzorgt al meer dan 65 jaar het ontwerp, de aanleg en het beheer van de openbare ruimte voor opdrachtgevers als Rijkswaterstaat en andere overheden. Het hoofdkantoor van dit familiebedrijf is gevestigd in een opvallend en duurzaam pand. Daarnaast heeft Krinkels nog 7 vestigingen door heel Nederland.

Bij het auditbezoek Van De Groene Pluim vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

 • Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
  Krinkels heeft 325 medewerkers in vaste dienst, waaronder verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast worden via WVS dagelijks 50 – 60 mensen ingezet en werken er regelmatig statushouders voor het bedrijf. Medewerkers worden gestimuleerd om gezond te leven en krijgen de kans om hun ideeën te delen en hun ambities waar te maken. Senioren hebben de mogelijkheid om minder te werken in de rustigere winterperiode. Krinkels heeft veel aandacht voor ergonomie en werkcomfort: zo maakt de traditionele schep steeds vaker plaats voor machines en zijn veel cabines voorzien van airco.
 • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
  Krinkels vindt afvalreductie en hergebruik belangrijk; het bedrijf zoekt continu naar de meest duurzame en hoogwaardige inzet van de reststromen. Bedrijfsdrukwerk wordt geprint op bermgraspapier en voor verkeersborden is gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven. Krinkels experimenteert met een bio-based vangrail waarmee uitloging van zink tot het verleden behoort. Ook ontwikkelde Krinkels een machine die tijdens het maaien van de bermen het zwerfvuil direct verwijdert en werkt het bedrijf aan een robotmaaier die het gras onder zonnepanelen maait.
 • Doel 13: Klimaatactie
  Krinkels volgt de energieprestaties en CO2-emissies nauwlettend. Het bedrijf is gecertificeerd conform de CO2-prestatieladder trede 5 en ISO 14001. Het gebruik van elektrisch materieel en voertuigen groeit gestaag. Ook het handgereedschap is elektrisch. Het hoofdkantoor is gevestigd in een bijzonder en duurzaam gebouw in Breda. Het dak hiervan is voorzien van zonnepanelen en vergadertafels zijn gemaakt van hout afkomstig van onderhoud of bomenkap. Bij de bouw werden de bestaande bomen zoveel mogelijk gespaard en bij de groene inrichting van het terrein is gestuurd op biodiversiteit.
 • Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
  Voor innovatie en ontwikkeling werkt Krinkels samen met partijen als Husqvarna en VOTEX. Ook werkt Krinkels veel samen met zusterbedrijven en andere partners zoals Groene Pluimhouder Rodenburg voor het kweken van plantgoed. Daarnaast is Krinkels lid van de brancheverenigingen Bouwend NL, EVO en VNO-NCW en is het bedrijf actief in de landelijke klankbordgroep CAO Hoveniers. Krinkels introduceerde de Krinkels Doe-dag waarbij de medewerkers een bijdrage leveren in een wijk.

Krinkels is volgens de accreditatiecommissie op het gebied van Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een inspiratiebron voor anderen. Dit familiebedrijf heeft De Groene Pluim dan ook echt verdiend!