Kampeerboerderij Land van Kleef is een groepsaccommodatie in landelijk gebied in Loon op Zand bij bossen en de Loonse en Drunense duinen. De locatie richt zich op groepen zoals scholen, verenigingen en sportclubs. De faciliteiten bestaan o.a. uit een recreatiezaal, 140 slaapplaatsen, sportveld speeltuin en een kinderboerderij en een eigen bos.
Dit is waarom Land van Kleef een Groene Pluim verdient
Duurzaamheid zit in het “DNA” van het bedrijf. De eigenaren zijn zich zeer bewust van de mogelijkheden die ze hebben om de voetafdruk te verlagen en nemen ook alle mogelijke acties om dit te doen. Ze zijn een voorbeeld op sociaal, ecologisch en duurzaamheid.
Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:
Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
Door het natuurbewustzijn bij hun gasten te stimuleren en respect voor de omgeving als basis te hanteren kan de exploitatie plaatsvinden met een minimale impact op de omgeving. Daar waar mogelijk wordt er samengewerkt met, de buurt, stagiaires, dagbesteding en kinderopvang.
Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
Op alle punten van de bedrijfsvoering is te zien dat er verantwoord omgegaan wordt met materialen. Denk hierbij o.a. aan het afvalmanagement van lege blikjes tot frietvet en van gebuikte materialen doneren tot leverancier vragen leveringen te doen met elektrische voortuigen.
Doel 13: Klimaatactie
De energie transitie is bij het Land van Kleef een belangrijk item. Om het gasverbruik te verminderen is de verwarming grotendeels elektrisch gemaakt middels warmtepompen. Ook de aanschaf en installatie van zonnepanelen laadpalen en elektrische auto zorgen voor een minimale impact. De exploitatie is bijna gasloos “en middels toekomstige investeringen” op weg om bijna energie neutraal te worden.
Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
De inzet van het Land van Kleef is dat ze midden in de maatschappij en de gemeenschap staan. Dit blijkt o.a. uit de “coöperatieve” houding van de eigenaren richting de buurtbewoners zoals, frietvet inzameling en o.a. da gastvrijheid inzake kinderopvang faciliteren. Er is een zeer duidelijke verankering in de maatschappij.
Conclusie
De conclusie van de Commissie is dat het Land van Kleef tot de koplopers van het bedrijfsleven behoort op het gebeid van duurzaamheid. Het is een aanstekelijk voorbeeld voor de Gemeente Loon op Zand, de regio en Nederland. De ambitie en passie van de eigenaren geeft aan dat je niet groot hoeft te zijn om een positieve impact te realiseren. Het Land van Kleef verdiend als koploper op het gebied van duurzaamheid De Groene Pluim