M. van den Oever Boomkwekerijen

M. van den Oever en zonen uit Haren, gemeente Oisterwijk vervult een pioniers- en ambassadeursrol in het duurzaam kweken van groen. Zij noemen deze aanpak het ‘kweken van Natuurlijke Groeikracht’.

Dit is waarom M. van den Oever Boomkwekerijen een Groene Pluim verdient

Boomkwekerij M. van den Oever profileert zich als ‘de Leefwereldverbeteraars’: “Wij willen vitale, bio diverse en klimaatbestendige groenvoorzieningen creëren.” Inspanningen op klimatologisch, economisch, sociaal-maatschappelijk- en milieugebied maakt de boomkwekerij aantoonbaar met bijbehorende kwaliteits- en certificatiesystemen. Dankzij langdurige relaties groeit de organisatie gecontroleerd, wordt het concept breder uitgedragen en is er ruimte om het eigen proces te verduurzamen.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

M. van den Oever committeert zich aan ‘Veilig werken in de boomverzorging’, zowel voor de medewerkers als voor de kweekprocessen. Daarnaast wordt er ingezet op het zogenaamde ‘Iedereen doet mee’ concept. Door middel van arbeidsparticipatie borgt de boomkwekerij de social return on investment. Arbeidsparticipatie gebeurt via WSD, die de kantoortuin onderhoudt en via het Refugeteam, waar statushouders bij de kwekerij kunnen werken. Het verzorgen van huisvesting voor en integratie van statushouders op een nette en correcte manier siert de onderneming. ASVZ voert elke woensdag eenvoudige taken uit rondom en in de kwekerij. Jaarlijks laat M. van den Oever op contract plantgoed kweken bij Diamantgroep en Avres. M. van de Oever is een erkend leerbedrijf. Scholieren en studenten worden betrokken. Ook worden lezingen op scholen gegeven over het werken bij M. van den Oever.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

De organisatie focust sterk op verduurzaming door ‘Leefwereldverbeteraars’ te adviseren. Dit loopt als een ‘groene draad’ door alle bedrijfsprocessen. Naaldbomen vangen fijnstof, loofbomen nemen gasvormige vervuiling op, wat zomersmog vermindert. Innovatie in verduurzaming en vermindering van schadelijke stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen, is een constante prioriteit. Ook zaait het bedrijf bloemenmengsels op lege stroken in de boomkwekerij. De bloemen trekken veel nuttige insecten aan zoals zweefvliegen, hommels, bijen en vlinders. Dit noemt Van den Oever ‘Het kweken van Natuurlijke Groeikracht’. M. van den Oever streeft naar maximaal hergebruik van grondstoffen. De boomkwekerij gebruikt organische meststoffen en bodemverbeteraars uit eigen restproducten, beendermeel, en een methode die CO2 in de bodem vastlegt. Snoeiafval uit de gemeente wordt toegevoegd om de cirkel te sluiten. Ook maakt men gebruik van  druppel irrigatie en met een peil gestuurde recirculatie drainagesysteem. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.  

Doel 13: Klimaatactie

Op het dak van de bedrijfsloods zijn 50 zonnepanelen gelegd. Met deze zonnepanelen wordt het bedrijf deels van stroom voorzien. Dit maakt het mogelijk om CO2-vrij gebruik te maken van elektrische arbeidsmiddelen, de elektrische hoogwerker, de hybride auto’s en de robot maaiers. Door de implementatie van de CO2 prestatieladder committeert M. van den Oever en Zonen zich aan een jaarlijkse reductie van CO2-uitstoot, dit is ook een onderdeel van de visie en missie van M. van den Oever en Zonen. Sinds 2017 is de CO2-uitstoot met 35.000 kg verminderd.

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Overheidsinstanties zijn de grootste klanten voor M. van den Oever en Zonen. Er zijn goede samenwerkingen met meerdere gemeenten, dit omdat zij een prettige leefomgeving willen creëren, wateropslag bij regen willen voorzien, schaduw willen creëren en de lucht in en om de stad schoon willen houden. De belangrijkste leveranciers zijn die partijen die bomen, substraten (meststoffen, palen etc.) aanleveren. Er wordt met deze partijen gesproken over manieren om te verduurzamen. Omdat M. van den Oever een koploper is op dit gebied, gelden ze als een voorbeeld voor hun partners. M. van den Oever en Zonen is regelmatig aanwezig bij netwerkbijeenkomsten en events, zoals tijdens de Nationale Klimaatweek ‘Samen op weg naar een duurzaam Oisterwijk’. Binnen deze netwerken wordt duurzaamheid actief besproken en wordt er naar kansen gekeken.

Conclusie

M. van den Oever spant zich in op de SDG’s binnen de scope van de Groene Pluim en is een voorbeeld voor andere bedrijven. Door middel van langdurige relaties wil de organisatie verduurzaming tot stand brengen en het concept van natuurbehoud breed uit dragen.

M. van den Oever verdient de Groene Pluim. Volgens de accreditatiecommissie heeft de organisatie duidelijke doelstellingen, een goede inzet en de juiste intrinsieke motivatie om vooruit te streven op het gebied van duurzaamheid, MVO en SDG’s.