Natuurpoort De Peel

Natuurpoort De Peel was oorspronkelijk een akkerbouwbedrijf en pluimveehouderij met oog voor duurzaamheid. In 2004 transformeerde het familiebedrijf in een horeca- en evenementenbedrijf waar Natuurpoort De Peel onderdeel van uitmaakt.

Het oorspronkelijke akkerbouwbedrijf besloeg 20 Ha. Hier werden ook circa 24.000 kippen  gehouden. Het bedrijf was en is een echt familiebedrijf waar op een duurzame wijze gewerkt wordt. Zo bestond het voer voor de kippen uit pure graan dat destijds al helemaal traceerbaar was. Het bedrijf werd als eerste agrarisch bedrijf ISO 9002 (de voorloper van de kwaliteitsnorm ISO 9001) gecertificeerd. De werkwijze – het continu verbeteren – wordt nog steeds aangehouden. In 1993 namen de kinderen het akkerbedrijf over. Inmiddels is ook de derde generatie actief. In 2004 is de transitie ingezet naar een horeca en evenementenbedrijf, met als aanleiding het Natuurpoort initiatief vanuit de Provincie Brabant. Hierdoor ontstond er een mogelijkheid voor horeca en recreatie in de nabijheid van natuurgebieden.

Dit is waarom Natuurpoort De Peel een Groene Pluim verdient

Natuurpoort De Peel is gecertificeerd volgens Green Key, resultaat van de intrinsieke motivatie van de eigenaren. Er werd in een keer goud behaald, het hoogste niveau van dit internationale keurmerk. Waar het kan wordt gekozen voor duurzame alternatieven,  zoals zonnepanelen op het dak, het gebruik van lokale en eigen producten en de inzet van medewerkers vanuit de Keertwending. Ook zijn de eigenaren maatschappelijk zeer betrokken.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Natuurpoort De Peel heeft 35 medewerkers in vaste dienst. Daarnaast zijn er veel (weekend) hulpen. Natuurpoort De Peel is een Erkend Leerbedrijf voor verschillende horecaopleidingen. Er zijn regelmatig mbo-stagiaires aanwezig. Een van de stagiaires geeft aan dat het fijn is dat je bij één bedrijf stage loopt en toch op verschillende locaties en op verschillende niveaus werkervaring op doet.
Op het moment van de audit werken ook 4 deelnemers vanuit Keertwending bij Natuurpoort de Peel. Deze stichting uit Deurne zorgt ervoor dat kwetsbare inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt mee kunnen blijven doen naar vermogen. Uniek is dat mensen ook af en toe een stapje terug kunnen doen, zonder grote financiële gevolgen wat minder stress geeft. Er is geen specifiek ouderen- of jongerenbeleid; leeftijd maakt niet uit, als je maar gemotiveerd bent. Zo is een medewerker begonnen na zijn pensioen. Deze werkt 2 dagen in de week. Er zijn voor iedereen doorgroeimogelijkheden.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Bij de inrichting van Natuurpoort De Peel is veel gewerkt met gebruikt materiaal. In het restaurant ligt een oude vloer en de timmerman gebruikt maakt van oude tafelbladen weer nieuwe tafels.
PMD, papier, glas en tuinafval worden gescheiden ingezameld in de daarvoor bestemde afvalcontainers. Er is ook een ‘doneer je statiegeld’ container neergezet om te voorkomen dat flesjes en blikjes in de natuur terecht komen.
In het restaurant worden koffie en thee geserveerd waarbij de melkcups en suikerzakjes apart in een klein blikje worden aangeboden. Zo gaat er niets verloren. Groen afval als sla en schillen gaat naar de varkens. Er worden veel producten uit land van de Peel gebruikt, zoals melk van de buurman en de lokaal gemaakte kaas. Een deel van de tuin is ingericht als een voedselbos met voornamelijk vaste planten zoals aardbeien en bessenstruiken. Ook staan er appels en peren. Deze tuin levert veel op voor de restaurants en heeft door de wijze van aanleggen maar weinig onderhoud nodig.

Doel 13: Klimaatactie

Er liggen 756 zonnepanelen op de voormalige stal. In het Streekatelier (feestlocatie) zijn warmtepompen en airco aanwezig die op zonnestroom werken. De hele feestzaal is geïsoleerd met steenwol. Koeling en vriezers zijn nieuw en energiezuinig en worden bovendien efficiënt ingezet; overdag worden ze op zonnestroom extra koud gehouden zodat ze ‘s nachts bijna uit kunnen.
Hemelwater wordt opgevangen en verzameld voor het doorspoelen van de toiletten. Het overige regenwater gaat naar de eigen sloot zodat het kan infiltreren.
Op de locatie zijn laadpalen voor elektrische voertuigen aanwezig; de eigenaar rijdt al meer dan 10 jaar een volledig elektrische auto.

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

De eigenaren van Natuurpoort de Peel zijn zeer maatschappelijk betrokken.
Zo is Leny van der Eijnden secretaris van De stichting Natuurpoort. Daarnaast wordt ook een (vrijwillige) bestuursfunctie bekleed in de Keertwending.
Ook nemen de eigenaren deel aan horeca NL en de lokale ondernemersvereniging, zijn actief in de Coöperatie in de buurt voor lokale producten. Samen ontwikkelden zij een eigen bier. Er is ook een samenwerkingsverband met andere recreatieve ondernemers. Verschillende lokale activiteiten en verenigingen, zoals de vrouwenbond, worden gesponsord. Evenementen zijn vaak commercieel, maar er worden ook evenementen georganiseerd met een Maatschappelijk doel (onder de kostprijs).