Park Zuiderhout

De doelstelling van zorginstelling Park Zuiderhout is om diensten te verschaffen op het gebied van wonen, zorg en welzijn aan ouderen en/of verzorgingsbehoevende personen. Zo’n 270 bewoners waaronder 25 missionarissen, genieten van de laatste fase van het leven

Dit is waarom Park Zuiderhout een Groene Pluim verdient

Het enthousiasme en de pragmatische aanpak heeft de commissie overtuigd dat duurzaamheid geen symbolische actie is maar vanuit intrinsieke gedrevenheid voortkomt.
Zowel het bestuur als medewerkers vinden het belangrijk om een duurzame bedrijfsvoering te hebben. Ze maken van verduurzaming een leuke activiteit en nemen zo veel mogelijk andere stakeholders mee in deze beweging. Het zoeken naar innovatie oplossingen om de zorg en welzijn van de bewoners te verbeteren en daarbij de impact op mens en milieu kleiner te maken zijn ambitieus en lovenswaardig.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Samen met ruim 300 medewerkers van jong tot oud, vrijwilligers, leerlingen en medewerkers met een achterstanden zorg Park Zuiderhout voor het welzijn van de inwoners. Er zijn ruim 25 leer-werkplaatsen voor MBO-leerlingen, samenwerking met Amarant op het gebied van werk en dagbesteding en Prins Heerlijk voor de ontwikkeling van jongeren met beperkingen zijn zeer mooie voorbeelden. Deze activiteiten dragen er toe bij dat er op de sociale agenda ruimschoots zelfs boven verwachting gepresteerd wordt.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Park Zuiderhout is zich zeer bewust van de impact die ze maken op het milieu. Daarom wordt er diverse fronten acties ondernomen om de milieu impact te verkleinen. Er wordt volop geëxperimenteerd en zelfs geïnnoveerd met nieuwe mogelijkheden. Enkele voorbeelden hierbij zijn o.a.: Bij de bereiding van het eten worden zo veel mogelijk duurzame keuzes gemaakt. Park Zuiderhout participeert actief in de pilot groep om de duurzame handschoen “Gloovy” verder te ontwikkelen, deze is minder milieubelastend. Een inzamelingsactie van “oude” spijkerbroeken is gestart om deze zelf te gaan gebruiken als isolatiemateriaal.

Doel 13: Klimaatactie

Een van de belangrijkste plannen die impact gaan creëren is het verduurzamen / verbouwen  van het Missiehuis. De plannen zijn klaar, de vergunningen zijn binnen en de laatste gesprekken met de aannemers lopen. Met de uitvoering van dit project zal een grote stap gezet worden in de terugdringen van het energieverbruik en de daarmee samengaande CO2 uitstoot. Er wordt hiermee actief gestuurd op de CO2 routekaart vastgoed. Park Zuiderhout heeft inmiddels certificering zilver ontvangen voor de Milieuthermometer Zorgorganisaties en Ziekenhuizen.

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken.

Actieve deelname en samenwerkingen met derden doet Park Zuiderhout actief. Door deelname aan de Green Deal Duurzame Zorg, de Milieuthermometer zorg en ziekenhuizen en het intensief optrekken met leveranciers op duurzaamheid. Deelname aan stichting Betrokken ondernemers Breda maar ook de wil om te delen en leren van elkaar staan prominent op de agenda.  De communicatie over de duurzaam handelen is goed aanwezig bij binnenkomst op de locatie en op de site.

Conclusie

De accreditatiecommissie concludeert dat duurzaamheid vanuit intrinsieke motivatie vormgegeven wordt. Dit is verankerd in de bedrijfsvoering en het bestuur. Park Zuiderhout is een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid door o.a. het samen testen van innovatieve en duurzame toepassingen en werkwijzen. De no nonsens aanpak heeft ertoe geleid dat de organisatie voor de troepen uit loopt en vele initiatieven neemt en oppakt. De resultaten zijn mooi. Park Zuiderhout is als koploper op het gebied van duurzaamheid Groene Pluim waardig.

Directeur/Bestuurder: Camiel Hoek