Regbat Helmond

Regbat Helmond verlengt de levensduur van accu’s en tractiebatterijen aanzienlijk door deze te repareren, te onderhouden en te repareren. Daarnaast ontwikkelde Regbat een regeneratiemethode. Hierdoor gaan accu’s en tractiebatterijen veel langer mee. Dit levert naast een kostenbesparing met name milieuwinst op.

Regbat Helmond opende 5 jaar geleden haar deuren. Het bedrijf was oorspronkelijk alleen gevestigd in Hoofddorp; uitbreiding naar het zuiden van Nederland was een logische stap. Pero Swinkels is de mede-eigenaar en oprichter van Regbat Helmond. Deze intrinsiek gedreven ondernemer houdt ervan om dingen te repareren of te hergebruiken.

 Dit is waarom Regbat een Groene Pluim verdient

Volgens de accreditatiecommissie draagt de dienstverlening van Regbat – het repareren, onderhouden en keuren van accu’s en tractiebatterijen – bij aan het verlengen van de levensduur van deze accu’s en tractiebatterijen. Daarnaast ontwikkelde Regbat een regeneratiemethode voor accu’s en tractiebatterijen. Hierdoor kunnen deze een tweede, een derde of zelfs een vierde ronde mee. Dit levert naast een kostenbesparing met name milieuwinst op.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

 • Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
  Regbat is dan wel een klein bedrijf, toch is Regbat een erkend leerbedrijf dat ook oog heeft voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt met name gekeken naar mogelijkheden. Opleiding is niet zo belangrijk, motivatie, interesse en inzet des te meer. Het is de ambitie van Regbat om in Helmond verder te groeien tot 4 a 5 collega’s.
  Veiligheid is belangrijk; het transport over de weg van batterijen brengt risico’s met zich mee. Regbat is dan ook ADR-gecertificeerd. Daarnaast leert Regbat van incidenten en treft preventieve maatregelen om deze te voorkomen.
 • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
  De service die Regbat biedt, maakt dat accu’s en tractiebatterijen niet direct worden afgeschreven door deze te regenereren of te repareren. Hierdoor gaat de accu dan vaak weer lang mee. Zo worden voor zorgcentra accu’s van scootmobielen en rolstoelen geregenereerd zodat deze weer kunnen worden ingezet. Dit levert flinke kostenbesparingen op én voorkomt dat deze accu’s onnodig in de afvalstroom terecht komen. Ook particuliere scootmobiel gebruikers kunnen bij Regbat terecht voor een geregenereerde accu.
  Bij Regbat zelf ontstaan geen grote hoeveelheden afval. Het regenereren van accu’s en tractiebatterijen zorgt voor milieuvoordeel en efficiënter gebruik van grondstoffen. Daarnaast voorkomt het onnodige afvalstromen. Gevaarlijk afval (chemicaliën) blijft in de accu’s en tractiebatterijen en komt niet vrij. Echt afgeschreven accu’s en tractiebatterijen gaan in z’n geheel naar een erkende verwerker.
  Het meubilair is meegekomen van de eerdere werkgever van mede-eigenaar Pero Swinkels en wordt dus hergebruikt. Ook de stellingen in het magazijn kregen bij Regbat een tweede leven.
 • Doel 13: Klimaatactie
  Het pand waar de werkzaamheden plaatsvinden is gehuurd. Het is niet mogelijk om hier zonnepanelen te plaatsen. Wel is het pand volledig voorzien van led-verlichting. De warmte die vrijkomt bij het ontladen van de accu’s en tractiebatterijen wordt gebruikt om het pand te verwarmen.
  Accu’s worden deels opgehaald met eigen transport. Helaas is elektrisch rijden hierbij nog niet mogelijk vanwege het gewicht van de te transporteren accu’s en tractiebatterijen. Het transport wordt zodanig gepland dat meerdere klanten worden bezocht en de bestelauto zowel op de heen- als de terugweg efficiënt beladen is.
 • Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
  Regbat is met name in de regio actief en maatschappelijk betrokken bij de carnavalsvereniging en het blaasfestijn. Ook deelt Regbat haar ervaringen met startende ondernemers bij Helmond start en tijdens de ‘lunchwandeling in Helmond’.
  Pero Swinkels is sociaal actief en wil met zijn activiteiten iets teruggeven aan de maatschappij. Uiteraard komt hier ook handel uit voort, al is dat zeker niet de primaire doelstelling. Hij is actief op sociale media en kwam daar ook in contact met De Groene Pluim. Regbat is lid van MVO Nederland.

Conlusie: Regbat leverde de afgelopen 5 jaar een positieve bijdrage aan de levenscyclus van accu’s en tractiebatterijen. Het bedrijf deelt de opgebouwde kennis actief met anderen. Daarnaast is de accreditatiecommissie zeer positief over de ambitie van het bedrijf en de stappen die tot op heden gezet zijn. De Groene Pluim gaat dan ook terecht naar deze duurzame koploper!