Satelliet Breda

Profiel

Satelliet is opgericht in 1971 als handelsbedrijf. De toenmalige oprichter is nog steeds betrokken bij het bedrijf. Het hoofdkantoor van Satelliet staat in Breda en er werken circa 60 mensen. Er zijn 3 showrooms, in Breda, Amsterdam en Dalfsen. Het distributiecentrum waar ook assemblage plaatsvind, is in Rijen gevestigd.

Satelliet beschikt over een eigen bedrijfslunchroom welke zowel door medewerkers als door klanten(partners) wordt gebruikt. Het menu varieert dagelijks en er is een vegetarische dag (diervrije dinsdag) in de week. Vrijdag is ‘Friet bij Satelliet’ dag. De catering wordt verzorgt door de ‘Feel Good Food’. Hierbij staat het opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt centraal. Het doel is naast het vinden van een betaalde baan in de horeca ook een stukje dagbesteding.

Op de praktijkschool i.s.m. Curio worden jongeren met een rugzakje in een veilige omgeving en onder begeleiding opgeleid. Zij renoveren (herstellen) o.a. afgeschreven meubelen en maken tassen van restmaterialen.
Voor iedere medewerker is er een jaarlijks opleidingsbudget van 1000 euro, en alle medewerkers delen eerlijk mee in de winst.

Bij Satelliet staat duurzaamheid centraal en Satelliet heeft een doelstelling op het gebruik van gerecyclede materialen. Met een initiatief zoals SUM (Still Usable Materials) worden gerecycled grondstoffen en reststoffen ingezet. Zo worden er 100% gerecyclede aluminium frames gebruikt, is er kunststof vlechtwerk en PET-vilt geproduceerd van gerecyclede materialen. Met gebruik van Resysta (rijstvlies met steenzout en minerale oliën) wordt vormgegeven aan een duurzame terrascollectie.

Satelliet onderzoekt met haar leveranciers naar de mogelijkheden om het verpakkingsmateriaal te verduurzamen. Bijvoorbeeld het gebruik van papieren tape in plaats van plastic.
Daarnaast komen zo veel mogelijk verpakkingsmaterialen retour (satelliethoes) zodat het op een juiste manier weer ingezet of verwerkt kan worden.
Er is een APK ontwikkeld voor meubelen, hiermee krijgen meubelen een jaarlijkse service beurt om de kwaliteit te behouden. Daarnaast kunnen er onderdelen worden vervangen of opnieuw worden gestoffeerd.
Afval wordt zoveel mogelijk gescheiden ingezameld in de herbruikbare stromen zoals papier, hout, ijzer en plastic. Voor 80% van de afvalstromen krijgt Satelliet inmiddels geld terug.

Voor het toiletpapier is gekozen voor “The Good Roll” dit is 100% boomvriendelijk en duurzaam toiletpapier. Door een slimme weegschaal te implementeren in de keuken wordt iedere dag het weggegooide voedsel gemeten. Deze weegschaal scant het afval van de keuken en het restaurant en labelt deze tot op ingrediënt niveau, ook het tijdstip dat het afval is weggegooid wordt geregistreerd. Met behulp van deze data ontstaat inzicht in wat er aan voorraad nodig is en wordt het afval zoveel mogelijk beperkt.

De ambitie van Satelliet is om in 2025 volledig energieneutraal te zijn. Het energieverbruik is in kaart gebracht. Door het meten en analyseren van het verbruik komen energiebesparingsopties naar voren. In Breda is het dak niet sterk genoeg om reguliere zonnepanelen te kunnen dragen. Er wordt nu nog gekeken naar ultra lichte zonnepanelen, tevens wordt het gasverbruik verlaagd door het nemen van diverse maatregelen. Vanaf 1 januari 2021 worden er alleen nog maar elektrische auto’s aangeschaft. In 2024 zijn er nog alleen elektrische auto’s. Er zijn op het eigen terrein 8 laadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd.

Door de realisatie van het Duurzaamheidspaviljoen laat Satelliet zowel (toekomstige) klanten en leveranciers zien hoe meubelen steeds duurzamer geproduceerd kunnen worden. Maar ook andere geïnteresseerden, studenten en scholieren zijn welkom.

Satelliet meubelen is aangesloten bij MVO Nederland om inspiratie op te doen en kennis te delen.
Iedereen bij Satelliet wordt betrokken bij de verduurzaming (equipe 2025). Collega’s werken samen in teams aan het realiseren van concrete projecten.
Kennis wordt gedeeld door het organiseren van open dagen en het leveren van sprekers.

Volgens de accreditatiecommissie heeft Satelliet de afgelopen jaren flinke stappen gezet.
Satelliet in Breda is een duurzame koploper en is regionaal een voorbeeld voor andere bedrijven binnen de branche en keten.