Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. loopt voorop in verduurzaming en innovatie binnen de culturele sector. Circulair promotiemateriaal, bier draagtrays van aardappelzetmeel en samenwerking binnen de Creative Biobased Region zijn hier voorbeelden van.
Waarom Stichting Podiumkunsten BoZ e.o de Groene Pluim verdient
De accreditatiecommissie van De Groene Pluim ziet bij Stichting Podiumkunsten BoZ e.o., bestaande uit Theater De Maagd en Poppodium Gebouw-T, een daadkrachtige inzet en onverminderd hoge ambitie op het gebied van de 4 geselecteerde SDG’s. De organisatie maakt zichtbare ketenimpact.
Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:
Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
Bij Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. werken veel vrijwilligers. Om deze vrijwilligers te bedanken voor de inzet en de sociale cohesie te vergroten, wordt maandelijks het vrijwilligers café georganiseerd. Daarnaast biedt Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. stageplaatsen en traineeships voor leerlingen van praktijk- tot academisch onderwijs en geeft hiermee praktijkervaring door aan de nieuwe generatie. De stichting wil een subsidie inzetten om de mentale en fysieke toegankelijkheid nog verder verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn:
- Het ontwikkelen van prikkel-arme ruimte en voorstellingen;
- De rolstoel toegankelijkheid van Theater De Maagd en Gebouw-T verder verbeteren;
- De inzet van doventolken als daar vraag naar is.
Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
Samen met de leveranciers kiest Stichting Podiumkunsten BoZ zoveel mogelijk voor duurzame alternatieven en lokale- en seizoen producten. Culinair Vleghels verzorgt de catering voor Gebouw-T. Deze is in de basis vegetarisch en soms ook vegan. Voor de schoonmaakwerkzaamheden wordt gebruik gemaakt van biobased schoonmaakmiddelen. Bij de spoelbakken is een doseringsmechanisme geplaatst. Hierdoor wordt nooit te veel water of zeep gebruikt. De promotiebanners zijn circulair. Na gebruik verwerken de vrijwilligers deze bijvoorbeeld in unieke tassen, waarna de merchandise bij de garderobe wordt verkocht. Bij concerten en evenementen binnen Gebouw-T worden de hard plastic glazen ingezameld, gereinigd en opnieuw gebruikt. Op het bijbehorende evenementenveld betalen bezoekers €1 statiegeld voor deze hard plastic bekers. De bier draagtrays van Gebouw-T zijn gemaakt van aardappelzetmeel.
Binnen Gebouw-T maakten de gewone afvalbakken plaats voor milieustraatjes. Medewerkers en bezoekers kunnen het afval hier direct scheiden tussen PMD (Plastic), papier en rest. Theater De Maagd gaat deze milieustraatjes ook invoeren.
Doel 13: Klimaatactie
In samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom heeft Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. een DUMAVA-aanvraag lopen voor het verduurzamen van de monumentale panden van Theater De Maagd en Poppodium Gebouw-T. Nu al wordt gewerkt aan een Digital Twin project waardoor producties digitaal en op afstand kunnen experimenteren met de licht- en podiumtechnieken. Hierdoor worden o.a. transportkosten verminderd.
Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Gebouw-T is genomineerd voor het ‘IJzeren podiumdier 2023’ in de categorie ‘meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid’, een mooie erkenning! In samenwerking met Green Stages wordt het duurzaamheidsbeleid ‘Shift2Green’ vormgegeven, worden duurzaamheidsprojecten in gang gezet en verbinding mogelijk gemaakt met duurzaamheidspartners.
Conclusie
Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. verdient De Groene Pluim. Volgens de accreditatiecommissie heeft de organisatie ruime duurzame doelstellingen, een daadkrachtige inzet en een bijpassende motivatie om anderen te inspireren. De stichting is daarmee een waardige aanwinst voor het duurzame netwerk van de Groene Pluim.
Meer weten over deze Groene Pluimhouder? Neem contact op met:
Peter Janssen (Coördinator duurzaamheid) & Evy Hommel (Educatie & Projectmanager)