Takkenkamp Groep

De Takkenkamp Groep profileert zich als de vastgoed verduurzamers van Nederland. Het innovatieve renovatiebedrijf met een hoofdvestiging in Zelhem, gemeente Bronckhorst, is gespecialiseerd in duurzame renovaties, isolatie en onderhoud.

Dit is waarom De Takkenkamp Groep een Groene Pluim verdient

De Takkenkamp Groep bestaat uit 9 vestigingen en zusterbedrijven verdeeld over Nederland. Takkenkamp Groep is sinds het in 2020 hun nieuwe pand in Zelhelm betrok, bezig met verduurzaming van hun bedrijf volgens de Enviroment, Social en Governance gedachte. Dit betekent dat ESG als een rode draad door hun bedrijfsvoering heen loopt. Factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid, gezondheid, veiligheid en goed ondernemerschap zijn onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Door een goede samenwerking met diverse opleiders uit de regio en een goede interne begeleiding en coaching door buddy’s, creëerde Takkenkamp een eigen ‘jeugdopleiding’. Takkenkamp Groep slaagt erin veel jongeren aan het bedrijf te binden. Vooral de inzet op het vlak van duurzaamheid is voor jongeren een belangrijk argument om voor deze werkgever te kiezen. De Takkenkamp Groep zet zich in om haar medewerkers te steunen in persoonlijke groei. Zelfontplooiing van medewerkers wordt gestimuleerd door onder andere Persoonlijke Ontwikkeling Plannen (POP), met als resultaat dat er weinig verloop is en Takkenkamp een laag ziekteverzuim kent.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Takkenkamp Groep richt zich al in het werkvoorbereidings- en inkoopproces op het elimineren van afvalstromen. Het onvermijdelijke afval wordt intern maximaal gescheiden en ter recycling of verwerking aangeboden. Takkenkamp zet in op biobased bouw- en isolatiematerialen en kiest daarnaast bij aanschaf zoveel mogelijk voor refurbished apparaten en materieel. In hun eigen laboratorium wordt in  samenwerking met universiteiten en andere partners een hoogwaardige isolatietechniek ontwikkeld met een zeer hoog rendement: Airofill©. Door deze innovatieve techniek kunnen ook gebouwen met een zeer dunne spouw goed geïsoleerd worden.

Doel 13: Klimaatactie

In samenwerking met een partner wordt gewerkt aan de energietransitie. Er zijn significante energiemaatregelen getroffen en dit proces loopt nog. De afgelopen jaren zijn er tal van aanpassingen gedaan zoals ledverlichting en  bewegingsschakelaars. Ook zijn er ca. 1500 zonnepanelen geplaatst, waardoor men nu zo goed als zelfvoorzienend is. Takkenkamp Groep heeft een energiedashboard waarmee het energieverbruik nauwlettend wordt gemonitord. Daaruit blijkt dat de CO2-emissie drastisch gereduceerd is.

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Takkenkamp Groep werkt samen met klanten en leveranciers om in de bedrijfskolom een hogere productiviteit en duurzaamheid te genereren en kennis en ervaringen te delen. Ook wordt bijgedragen aan zowel lokale als nationale doelen.

Conclusie

Volgens de accreditatiecommissie heeft de organisatie ruime duurzame doelstellingen, een daadkrachtige inzet en een bijpassende motivatie om anderen te inspireren.

De organisatie onderscheidt zich van soortgelijke bedrijven als het gaat om het werknemersbeleid, de inrichting van haar bedrijfsprocessen en de productie in het bijzonder. Op basis van het assessment, het bureauonderzoek en de audit heeft de accreditatiecommissie ondubbelzinnig vastgesteld dat Takkenkamp Groep een waardige aanwinst voor het netwerk van de Groene Pluim is. De Groene Pluim is dan ook zeer verdiend.

Pluimhouders: Rick en Cécile Takkenkamp