VPK Packaging

VPK Packaging in Raamsdonksveer streeft naar maximale circulariteit: het door VPK Packaging geproduceerde karton is voor 98% hernieuwbaar. Ook het sociaal beleid dat door deze onderneming wordt gevoerd, verdient een pluim.

Klanten kunnen bij VPK Packaging terecht voor verpakkingsoplossingen van golfkarton op maat. Ideaal voor consumptiegoederen, voedingsmiddelen en dranken, maar ook voor e-commerce en industriële verpakkingen. Er werken momenteel 241 medewerkers met 31 nationaliteiten op de locatie in Raamsdonksveer. VPK Packaging is onderdeel van VPK Group, een van oorsprong Belgisch familiebedrijf dat in 1935 werd opgericht. VPK Group is leverancier van drie productgroepen: golfkarton, massief karton en kokers & hoekbeschermers.

Dit is waarom VPK Packaging een Groene Pluim verdient

VPK Packaging werkt nauw samen met moederorganisatie VPK Group om de voetafdruk steeds beter in kaart te brengen. De overkoepelende duurzaamheidsstrategie voor de hele groep en de verschillende lokale initiatieven in Raamsdonksveer zorgen voor positieve impact. Hoewel er nog stappen gemaakt moeten worden, kan VPK Packaging met behulp van andere Groene Pluimhouders verder groeien om in de nabije toekomst echt een koploper te worden.

Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:

  • Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

VPK Packaging steunt actief initiatieven van medewerkers, zoals de voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije gehouden actie. Daarnaast zijn er voor alle medewerkers mogelijkheden om Nederlands               te leren. VPK Packaging leidde verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op. Deze zijn inmiddels al enkele jaren in dienst. Er is een ergotherapeut die zicht houdt op gezond werken,
medewerkers op leeftijd worden niet meer ingepland voor nachtdiensten en dankzij automatisering werden de werkzaamheden fysiek minder belastend. Veiligheid is erg belangrijk binnen het bedrijf. Hier
wordt veel aandacht aan besteed in toolbox-meetings en door het dagelijks aanspreken en helpen van elkaar.

  • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
    De producten van VPK Packaging zijn 98% hernieuwbaar en 87% recyclebaar. Alle papier, de grondstof voor golfkarton, wordt FSC ingekocht. Hiervoor wordt flink geïnvesteerd in de duurzame papierfabrieken binnen de eigen groep. Papierafval wordt verzameld en versnipperd zodat het weer als grondstof kan dienen voor nieuw papier. Pallets zijn onderdeel van een retoursysteem en worden gerepareerd. Inktsoorten worden cradle-to-cradle ingekocht en water wordt op het eigen terrein gezuiverd. Elke vestiging van VPK Group heeft een eigen dashboard waarop afval wordt gemonitord. Vanuit de groep zijn duidelijke targets vastgesteld voor afvalreductie.
  • Doel 13: Klimaatactie
    VPK Packaging heeft inmiddels 2.600 zonnepanelen op het dak in Raamsdonksveer geplaatst waarmee ze 10% van het totale energieverbruik opwekken. Dakisolatie is verbeterd, de stoomketel en het leidingwerk zijn volledig geïsoleerd en gefaseerd worden de TL armaturen vervangen voor LED. Er staan laadpalen op de parkeerplaats. Dit aantal wordt in 2024 uitgebreid; vanaf januari 2024 wordt het elektrisch-leasebeleid van kracht. Vanuit VPK Group wordt de voetafdruk van de gehele groep in kaart gebracht en becijferd. Voor scope 1, 2 en 3 zijn reductietargets geformuleerd.
  • Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
    VPK Packaging werkt samen binnen de eigen groep. De locaties in België en Nederland hebben de handen ineen geslagen en op het gebied van duurzaamheid een gezamenlijk target vastgesteld. Ook is VPK Packaging aanwezig bij netwerkbijeenkomsten van de groep of van het industrieterrein in Raamsdonksveer. Het bedrijf sponsort een lokale voetbalclub en doneert karton aan stichtingen en scholen om mee te knutselen. Tot slot is VPK Group onderdeel van EcoVadis, Sedex, de UN Global Compact en CDP.