Hakkers

Groene Pluim voor Hakkers

Hakkers, gevestigd in Werkendam, is een familiebedrijf dat sinds 1875 actief is in waterwerken en zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een specialist in integrale waterveiligheid. Met de komst van de vijfde generatie is de focus verschoven naar circulaire en milieuvriendelijke oplossingen in waterbouw, funderingstechniek en staalbouw. De organisatie hecht veel waarde aan haar familiewortels en toont sterke betrokkenheid bij medewerkers, de gemeenschap en de samenleving.
Hakkers is een koploper op het gebied van duurzaamheid en handelt vanuit haar intrinsieke motivatie in het belang van toekomstige generaties en de aarde.
Wethouders Claudia Schipper en Wendy van Ooijen van de gemeente Altena overhandigden daarom de Groene Pluim aan Mathilda Hakkers, directeur bedrijfsvoering bij Hakkers, als erkenning voor de duurzame inzet van het bedrijf.

Hakkers bouwt aan een circulaire toekomst

Hakkers streeft ernaar in 2050 volledig circulair te opereren, met de Routekaart Circulair 2030 als leidraad. De focus ligt op duurzame innovatie binnen waterbouw, staalbouw en funderingstechniek, waarbij zowel primaire processen als ondersteunende onderdelen worden meegenomen. Medewerkers worden actief betrokken en eerste resultaten, zoals hergebruik van damwandplanken en circulaire inkoop van werkkleding, zijn al zichtbaar. Door samen te werken met duurzame leveranciers en materiaalstromen inzichtelijk te maken, worden bewustwording en eigenaarschap vergroot. Innovaties zoals een onderwaterboormachine verlengen de levensduur van materialen, terwijl de HER-Cirkel circulariteit structureel verankert binnen de organisatie.

Ambitieus beleid en inzet op emissieloze uitvoering

Om in 2030 de CO₂-uitstoot met 45% te verminderen, richt het bedrijf zich op energiebesparing, zero-emissie en het gebruik van alternatieve brandstoffen zoals HVO. Ondanks de groei in activiteiten, personeel en omzet is de dalende uitstoot al zichtbaar. Naast reductie zet Hakkers ook in op CO₂-compensatie, onder andere via het Carbon Farming-project in Altena. Het bedrijf werkt actief aan de verduurzaming van haar vloot, met als eerste resultaat het emissieloze werkschip ms Jan, en streeft ernaar de meest belastende schepen voor 2029 aan te passen of te elektrificeren. Samenwerkingen met externe partijen maken het mogelijk om projecten emissieloos uit te voeren, zoals bij de versterking en herinrichting van de kade in Arnhem. Met deze structurele aanpak blijft Hakkers zich inzetten voor een duurzame toekomst.

Tweede Pluimhouder in Altena

Hakkers is inmiddels de tweede duurzame ondernemer in de gemeente Altena die een Groene Pluim ontving. Vorig jaar had E. van Wijk Logistics deze eer.
De organisatie hoort nu bovendien bij de in totaal bijna 100 koplopers door heel Nederland. Op de website van de Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ leest u meer over de duurzame prestaties van Hakkers.

Welkom bij de club van duurzame ondernemers!

Op de foto (vlnr): Jeroen de Lange (bestuurslid De Groene Pluim), Mathilde Hakkers (Hakkers) en de wethouders Claudia Schipper en Wendy van Ooijen, Piet Jaspers (Sibelco)