Jacco Vonhof ambassadeur De Groene Pluim

Hij heeft al zoveel petten op (voorzitter MKB-Nederland, ondernemer, commissaris en natuurlijk Bekende Nederlander) dus deze kon er ook nog wel bij. Groene Pluim voorzitter Peter van den Eijnden riep Jacco Vonhof uit tot ambassadeur van de stichting die zich inzet voor ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Zoals Ecopoint ecologische reinigingsmiddelen in Halsteren. Een collega-ondernemer van Vonhoff die opereert in de schoonmaakbranche. Ecopoint werd woensdagmiddag 13 oktober uitgeroepen tot Groene Pluim winnaar. Hiermee staat de teller nu op 33 bedrijven die deze aanmoedingsprijs binnen wisten te slepen.

Vonhof, every inch een ondernemer, pikte de koopsignalen van Van den Eijnden snel op. De voorzitter  attendeerde in zijn toespraak Vonhof op het feit dat de gemeente Zwolle nog ontbreekt op de lijst van Groene Pluim gemeentes… De ster van de voorzitter van MKB-Nederland rijst snel. Vlak voor hij aanstalten maakte om door te reizen naar Den Haag had Vonhof toch nog even tijd voor onze verslaggever.

Om met het Haagse te beginnen, denk je dat bewegingen zoals de Groene Pluim in Den Haag worden opgemerkt?

“Nou in ieder geval wordt een organisatie als De Groene Pluim zeer geprezen. Het is een bottom-up beweging. Voor de landelijke overheid is dat zeer welkom omdat daarmee hun beleid meer mandaat krijgt. Die energietransitie is een enorm karwei en de overheid kan dat niet alleen natuurlijk. Alleen zeg ik dan… faciliteer het dan ook. Maak het ondernemers makkelijker, zowel financieel als qua regelgeving om dit te doen. Voor de Groene Pluim is het dus belangrijk om in Den Haag gehoord te worden. Maak massa, laat je horen.”

Klopt het dat ondernemers best veel doen aan duurzaamheid maar het nog niet van de daken schreeuwen?

“Ondernemers weten dit al lang. Op de eerste plaats omdat ze in het hier en nu leven. Ze zien ook wel dat het zo niet door kan gaan. Vaak worden ondernemers aangesproken op hun ondernemerschap maar het zijn natuurlijk ook gewoon mensen. Die willen ook dat er voor hun kinderen een leefbare aarde overblijft. Natuurlijk leeft een ondernemer wel als een holist. Maar juist daarom zijn zij bij uitstek degenen die het moeten doen. Zij merken als geen ander dat anders hun verdienmodel gevaar loopt. Als je in je keten wilt concurreren is duurzaamheid gewoon een belangrijk onderdeel. Anders leg je het af. Ik heb dat zelf gemerkt met mijn eigen schoonmaakbedrijf Novon, toen de overheid ging vragen om een zogenaamd PSO certificaat.” Eerder in een interview met Trouw merkte Vonhof al op over zijn bedrijf Novon: ”Novon is in 28 jaar uitgegroeid tot een heel mooi bedrijf waarmee ik iets wil betekenen voor kwetsbare mensen die vaak bij ons hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt. Mensen van wie je hoopt dat ze niet hun hele leven schoonmaker blijven. Ik ben er trots op.” Tja, die trots verdient wel een pluimpje natuurlijk. Een Groene Pluim!

Bekijk hier het filmpje van Jacco Vonhof  (bron Zuidwest Update):