Kom naar ons webinar op 17 november

We merken het allemaal, het regent veel heviger, we zien straten onderlopen tijdens zo’n heftige bui, het riool kan het niet aan en gaat overlopen. Al het water dat we zo hard nodig hebben verdwijnt razendsnel en wordt afgevoerd. Een ander klimaat- effect is de extreme droogte, er zijn lange periodes waarin helemaal geen regen valt. We zien het overal, de droogte. De lente van 2020 was de droogste ooit gemeten in Nederland. In de toekomst moeten we ons richten op het zo lang mogelijk vasthouden van overtollig water in perioden dat het veel regent, zodat we een voorraadje hebben in droge periodes. Om deze effecten van klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen en te beheersen zijn een aantal maatregelen mogelijk. Deze maatregelen kan je als ondernemer zelf invoeren op je eigen bedrijfsterrein.

Een mooi voorbeeld is het vergroenen van je dak. Een groen dak vangt water op zodat dit gefaseerd naar het riool wordt afgevoerd. Een groen dak verkoelt in de zomer. Daarnaast beschermt een groen dak tegen UV-straling, waardoor een groen dak langer meegaat. Soms wel 20 jaar. Daarnaast verbetert een groen dak de luchtkwaliteit, de planten filteren de lucht en verhogen het zuurstofgehalte. Op een groen dak krioelt het van het leven, beschutting en leefruimte voor insecten, vlinders en vogels. Een stukje extra tuin op verhoogd niveau.

Top 10 met kansen op een groen bedrijventerrein

1. Hemelwater opvangen in een regenton.
2. Hemelwater afkoppelen van riool en groenstrook leiden (WADI)
3. Groene gevel aanleggen
4. Groen dak
5. Vijverdak
6. Waterdoorlatende verharding
7. Toepassen van specifiek bestratingszand, dat regenwater opneemt
8. Hemelwater inzetten voor besproeien, doorspelen toilet of wassen voertuigen.
9. Grindstrook langs de gevel voor infiltratie
10. Hemelwater opvangen in ondergronds in een tank

Meer weten over klimaatadaptatie en het vergroenen van je bedrijfsterrein? Bezoek dan het webinar de Groene Pluim op 17 november.

Aanmelden via deze link: klik hier