Op naar de 100e Groene Pluim in 2024?

Het jaar 2023 eindigden we op een totaal van 70 uitreikingen sinds we zes jaar geleden begonnen met De Groene Pluim. Vooral het afgelopen jaar ging het heel hard: aan maar liefst 21 bedrijven en organisaties mochten we een Groene Pluim overhandigen. Als die trend zich doorzet, zou het zo maar kunnen dat we al in 2024 de 100e Groene Pluim kunnen uitreiken!

Geen must, wel een mooie ambitie

“Die 100e Groene Pluim is geen must, wel een heel mooie ambitie”, zegt Peter van den Eijnden, voorzitter van de Stichting De Groene Pluim. “We beseffen ons goed dat we hier ook alleen maar uitvoering aan kunnen geven als de huidige pluimhouders, believers èn gemeenten de boodschap van de Groene Pluim verder uitdragen.”

Het jaar 2023 was er één van de primeurs. Het was niet alleen het jaar dat we een record aan Groene Pluimen konden uitreiken; in 2023 waren er ook drie gemeenten bij die twee Groene Pluimen in één keer uitreikten. Ook deden er vijf nieuwe gemeenten mee: Veere, Bodegraven-Reeuwijk, Oisterwijk, Son en Breugel en Bronckhorst. In de laatstgenoemde gemeente hadden we op 13 december een primeur door er de eerste Groene Pluim in de provincie Gelderland uit te reiken!

Bijzonder is dat we diezelfde week nog een primeur hadden: op 15 december reikten we ook onze eerste ‘internationale Groene Pluim’ uit in Baarle-Nassau | Baarle-Hertog. Peter: “dat was echt wel een bijzondere beleving. De landsgrens Nederland-België loopt namelijk dwars door het pand van de nieuwe Groene Pluimhouder Q-lite. Naast twee betrokken wethouders van Baarle-Nassau, was ook Philip Loots, eerste schepen van Baarle-Hertog, bij de uitreiking aanwezig. We hopen dat we hem konden enthousiasmeren en dat meer gemeenten in België het Nederlandse voorbeeld zullen volgen door de koplopers in het zonnetje te zetten.”

Wat gaan we doen?

Tot nu toe reikten we nu Groene Pluimen uit in Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland. “We hopen dat er in 2024 weer nieuwe provincies aansluiten en dat er inderdaad meer gemeenten in België aanhaken na het voorbeeld in Baarle-Hertog. Mooi is dat voor volgend jaar zich nu al vijf nieuwe gemeenten hebben aangemeld: Altena, Borsele, Loon op Zand, Nijmegen en Steenbergen. We blijven nieuwe gemeenten actief benaderen. Ook zullen we gemeenten die eerder wel meededen maar in 2023 verstek lieten gaan, zeker weer benaderen”, zegt Peter.

Naast dat persoonlijke contact probeert de stichting zo zichtbaar mogelijk te zijn op social media. Ook ondersteunen we gemeenten bij de communicatie en perscontacten rondom de uitreikingen. Dat werpt zijn vruchten af: steeds meer bedrijven en gemeenten kennen ons en nemen zelf initiatief om zich bij ons aan te sluiten. Peter: “Om dat makkelijker te maken, voerden we ook een aantal kleine verbeteringen door op onze website. Zo was er al een button waarmee bedrijven zich eenvoudig konden aanmelden bij de Groene Pluim. Naar dat voorbeeld hebben we nu ook een ‘Doe mee voor gemeenten’-knop toegevoegd. Hiermee maken we de drempel voor gemeenten lager om contact met onze stichting op te nemen en zo kennis te maken met ons programma.”

Doe mee!

Het is maar een klein voorbeeld. Zie je zelf kansen, of ken je bedrijven of gemeenten die zich ook bij de Groene Pluim willen aansluiten? Laat het ons weten! Dat kan via info@degroenepluim.nl of natuurlijk door de aanmeldbuttons op de homepage te gebruiken. Er is nog veel werk te verrichten, maar het geeft enorm veel positieve energie om samen te werken aan een duurzame wereld en Nederland nog groener in te kleuren.

Samen op weg naar 100e Groene Pluim!