Q-lite

Erkenning voor duurzaam ondernemen voor Baarlese ondernemer Q-lite

Van ontwikkeling en productie tot projectmanagement en onderhoud van beeldschermoplossingen: Q-lite – in West-Europa de grootste full service organisatie voor digitale displayoplossingen – zorgt ervoor. Het Baarlese bedrijf heeft veel oog voor mensenrechten in de keten en is op weg naar een circulair business model. Janneke van de Laak, wethouder duurzaamheid, klimaat en energietransitie bij gemeente Baarle-Nassau, reikte daarom op 15 december 2023 de Groene Pluim uit aan Dirk Geenen, CEO bij Q-lite.

Een internationaal tintje

Q-lite is de tweede duurzame ondernemer die in de gemeente Baarle-Nassau de Groene Pluim ontving. Hiermee mag Q-lite zich scharen bij de in totaal zeventig koplopers door heel Nederland, die al eerder een Groene Pluim in de wacht sleepten. Dat toont aan dat steeds meer bedrijven duurzaam ondernemen omarmen. Het netwerk groeit waarbij steeds meer duurzame inspiratie wordt gedeeld. Omdat Q-lite op de grens van het Nederlandse Baarle-Nassau en de Belgische buurgemeente Baarle-Hertog is gevestigd, is er sprake van een primeur: de eerste Groene Pluim die op Belgisch grondgebied wordt uitgereikt. Hiermee kreeg deze feestelijke Groene Pluim-uitreiking ook een internationaal tintje. Met Q-lite als boegbeeld hoopt de stichting de Groene Pluim dat meer gemeenten in België het Nederlandse voorbeeld zullen volgen door de koplopers in het zonnetje te zetten.

Koploper op gebied van circulariteit en goed werkgeverschap

Q-lite neemt een voortrekkersrol in haar sector en zet de markt in beweging op vlak van duurzaamheid. Zo krijgt circulariteit hoge prioriteit. Dat begint met het ontwerp van de producten en het productieproces. Q-lite biedt daarnaast een terugname-garantie. In fabriek wordt bekeken of de teruggenomen digitale schermen gereviseerd en geüpgraded kunnen worden (refurbishen) om deze vervolgens als tweedehands product op de markt te brengen. Energiebesparing, energietransitie, klimaatactie en daarmee CO2-reductie zijn de belangrijkste speerpunten bij Q-lite. Het bedrijf spant zich in om in 2050 een emissiereductie van 90% te realiseren ten opzichte van het basisjaar 2021.

Daarnaast heeft Q-lite oog voor mensenrechten in de keten. Het bedrijf ziet erop toe dat deze niet worden geschonden. Veel van de ketenpartners zijn gevestigd in de EU en in China werkt Q-lite met eigen medewerkers. Q-lite heeft korte lijnen in de organisatie en een open en informele cultuur waar medewerkers ideeën kunnen inbrengen.

Kortom: volgens de accreditatiecommissie van de Groene Pluim is het zeer terecht dat Q-lite deze erkenning ontvangt. Op de website van de Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ lees je meer over deze nieuwste Groene Pluimhouder.