Rodenburg Biopolymers was de tijd ver vooruit

Rodenburg Biopolymers in Oosterhout ontwikkelt halffabricaten uit organische reststromen, als vervanging voor fossiele grondstoffen. Al in 2000 bouwde Rodenburg een pilot plant om bioplastics te kunnen fabriceren. Dat lukte, alleen bleek de markt er nog niet rijp voor. In onze podcast ‘Met de Pluim op tafel’ vertelt eigenaar en pluimhouder Thijs Rodenburg over de hobbels die het bedrijf tegenkwam én wist te overwinnen.

Organische reststromen als vervanging voor fossiele grondstoffen

Thijs Rodenburg is samen met zijn broer Joost de derde generatie die aan het roer staat van familiebedrijf Rodenburg. Opa Rodenburg startte in 1945 met de verwerking van reststromen uit de aardappelindustrie, die toen nog werden opgewerkt tot veevoer. Eind jaren ’90 ging het bedrijf op zoek naar alternatieve toepassingen en begon Rodenburg te experimenteren met de productie van bioplastics op basis van organische reststromen als vervanging voor fossiele grondstoffen.
Thijs: “Op dat moment zaten we nog op de oude locatie in Bergschenhoek. We bouwden daar in 2000 een pilot plant en investeerden veel in knowhow en innovatieve extrusie-processen. Het lukte: we wisten een proces te ontwikkelen waarbij aardappelzetmeel omgezet werd in een bioplastic granulaat.”

Ondernemer met een geloof en ambitie

Vanwege de bouw van de HSL moest Rodenburg verhuizen naar een nieuwe locatie. Dat werd Oosterhout. “Mijn vader zag opschalen van de pilot plant wel zitten, dus bouwden we in Oosterhout direct een grote fabriek voor het produceren van de bioplastics. Helaas bleef het stil. De fabriek stond lange tijd leeg; we waren onze tijd ver vooruit, de markt was nog niet rijp voor biobased producten. Dat was echt kneiter frustrerend. Maar je ben ondernemer en je hebt een geloof, een ambitie en een visie. We zijn tegen de stroom in doorgegaan met innoveren en ontwikkelen. Zo konden we ervaring opdoen. Het heeft ons gebracht waar we nu staan”, zegt Thijs.

Campus voor verwaarden organische reststromen

Dankzij dat doorzettingsvermogen en de vooruitziende blik bouwde Rodenburg een voorsprong op in de productie van biobased producten: “De afgelopen 15 jaar zagen we een positieve beweging op gang komen. De markt is nu wel klaar voor duurzaam ondernemen. Bedrijven komen nu zelfs naar ons toe met de vraag om producten van bioplastics te maken. We hebben toen ons nek uitgestoken en plukken daar nu de vruchten van.”

Geheel volgens het gedachtegoed van De Groene Pluim wil Rodenburg haar kennis en ervaring graag delen met andere ondernemers. Het bedrijf staat dan ook mede aan de wieg van de Side Stream Innovation Valley. “We hopen volgend jaar te starten met deze campus in Oosterhout, waar overheid en onderwijs samen werken aan het verwaarden van organische reststromen. Wij willen de start ups en scale ups die hier komen dan ook natuurlijk van harte de helpende hand bieden.”

Podcasts ‘Met de Pluim op tafel’

Bovenstaand artikel is een samenvatting van de tweede podcast ‘Met de Pluim op tafel’, waarin Thijs Rodenburg te gast was. Host Roland Rutten van Every Second Productions reist hiervoor door het land om ondernemers te interviewen die een hart voor duurzaamheid hebben. Deze ondernemers ontvingen ieder De Groene Pluim als erkenning voor hun inspanningen op het gebied van duurzaam en sociaal ondernemen.
Luister naar de podcasts en hoor alles over hun ervaringen met duurzaam ondernemen. Hoe kijken deze pluimhouders naar de toekomst? Waar zijn ze trots op? Welke adviezen hebben zij voor andere duurzame ondernemers? De podcasts zijn te beluisteren via het gratis Spotify kanaal.