Stichting Podiumkunsten BoZ e.o.

Tiende Groene Pluim Bergen op Zoom voor Stichting Podiumkunsten BoZ e.o.

Circulair promotiemateriaal, bier draagtrays van aardappelzetmeel, producenten die digitaal en op afstand kunnen experimenteren met de licht- en podiumtechnieken. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de prestaties die Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. levert op duurzaamheidsgebied. Reden voor de gemeente Bergen om Zoom om de organisatie in de schijnwerpers te plaatsen. Daarom reikte wethouder Hans Peter Verroen op Hemelvaartsdag een Groene Pluim uit aan Peter Janssen, coördinator duurzaamheid bij Stichting Podiumkunsten BoZ e.o.

Tiende Groene Pluim in Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom was in 2016 één van de initiatiefnemers voor De Groene Pluim. De Groene Pluim die Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. – waar Theater De Maagd en Poppodium Gebouw-T onder vallen – ontving, is alweer de tiende in Bergen op Zoom en daar mag de gemeente trots op zijn.

Indrukwekkende prestaties op duurzaamheidsgebied

Gebouw T. werd in 2023 genomineerd voor het ‘IJzeren podiumdier 2023’ vanwege de  indrukwekkende prestaties op het gebied van duurzaamheid. De voorbeelden zijn legio: de gewone afvalbakken maakten plaats voor ‘milieustraatjes’, waar de bezoekers en medewerkers het afval direct scheiden. Ook werden er hard plastic en herbruikbare bekers ingevoerd en zijn de bier draagtrays gemaakt van aardappelzetmeel. Bijzonder ook is het Digital Twin project, waarmee theater- en muziekproducenten op afstand experimenteren met licht- en podiumtechnieken. Veel van deze ontwikkelingen werden of worden ook ingevoerd door Theater De Maagd.

Unieke tassen gemaakt van oude banners

Oog voor duurzaamheid is overal in de organisatie terug te vinden. Zo wordt gebruik gemaakt van biobased schoonmaakmiddelen. De catering past vooral seizoensproducten uit de direct omgeving toe. Gebouw-T gaat zelfs nog een stapje verder: hier is de catering in de basis vegetarisch of vegan. Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. steunt op een grote groep vrijwilligers. Zij zorgen niet alleen voor een hartelijke ontvangst, maar bemensen bijvoorbeeld ook de garderobe. Ook zijn er vrijwilligers die van de gebruikte promotiebanners producten als unieke tassen maken, die bij de garderobe te koop zijn. Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. wil toegankelijk zijn voor iedereen. Dat betekent niet alleen dat het theater en het poppodium hun rolstoeltoegankelijkheid verder willen vergroten, maar bijvoorbeeld ook prikkelarme voorstellingen ontwikkelen.

Op de website van De Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ lees je meer over Stichting Podiumkunsten BoZ e.o. en waarom deze Bergse koploper een Groene Pluim verdient.

*Op de foto v.l.n.r. Gert-Jan de Koster en Peter Janssen (stg. Podiumkunsten), Wethouder Hans Peter Verroen, Peter van den Eijnden (voorzitter De Groene Pluim) en Evy Hommel (stg. Podiumkunsten)