Aannemer Van Wijlen wint Groene Pluim!
Woensdag 23 juni werd door wethouder Dilek Odabasi van de gemeente Waalwijk een Groene Pluim uitgereikt aan directeur Bart van Wijlen van het gelijknamige aannemersbedrijf uit Sprang-Capelle.
Van Wijlen is aannemer van infrastructurele werken, groen en sport. Het bedrijf geeft veel terug aan de natuur waar het haar bestaansrecht zo aan te danken heeft.
Zaaien oogsten en delen
Volgens de accreditatiecommissie van De Groene Pluim is bij Van Wijlen alles gericht op duurzaamheid voor mens en milieu. Of zoals het bedrijf dat zelf zo mooi zegt: “zaaien, oogsten en delen”. Afval als PMD, GFT, papier, hout metaal en een beetje sloopafval wordt er gescheiden. Daarnaast wordt hergebruik van bestrating gestimuleerd en bij de aanleg van kunstgras wordt het snijafval weer vrijgemaakt van vulmateriaal. Dit vulmateriaal kan weer opnieuw worden ingezet. Er wordt zelfs gewerkt met hybride velden waarin echt gras door het kunstgras groeit. Dit soort velden houdt meer (regen) water vast waardoor er minder sproeiwater nodig is.
Picknicktafels van bermgras
Ook wordt samengewerkt met externe partijen zoals Circulus. Hierdoor krijgen restromen een toegevoegde waarde. Zoals bermgras dat omgezet wordt naar biobased composiet waar weer bermpalen en picknicktafels van geproduceerd worden. Ook legt Van Wijlen groene parkeerplaatsen aan waarbij geen asfalt wordt gebruikt. Een mooi voorbeeld van hergebruik is de inzet van grond, leemhoudend zand, uit de ecologische zone Reeshof heide, dat weer is gebruikt in het project Ulvenhoutse Bos. Bij Van Wijlen liggen zonnepanelen op het dak, is de diesel vervangen door HVO, zijn de lampen op de werf vervangen door ledverlichting en is het bedrijf niveau 5 gecertificeerd op de CO2 prestatie ladder. Voor 2023 is de doelstelling om 100% klimaatneutraal te ondernemen. Zo heeft de onderneming onlangs nog zes nieuwe waterstofauto’s in gebruik genomen.
Menselijke maat
Het bedrijf gelooft in duurzaam, en stimuleert klanten, medewerkers en leveranciers voortdurend om ook mee te doen. Naast duurzaamheid wordt de menselijke maat niet vergeten. Van Wijlen biedt kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals een aangenomen terreinmedewerker en de inzet van Wajongers. Dankzij haar eigen bedrijfsopleiding wordt beter aangesloten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Studenten werken vier dagen en krijgen één dag theorie. Ook is geen sprake van leeftijdsdiscriminatie; de oudste medewerker is 72 jaar.