Waalwijk brengt grote jongens en MKB ondernemers samen

Wethouder Ronald Bakker legt met volle overtuiging uit dat Waalwijk probeert een stip aan de horizon te zetten. In 2017 werd door de gemeente de zogenaamde Green Deal gevormd, een samenwerking met omliggende gemeentes als Loon Op Zand en Tilburg waar ook het bedrijfsleven nadrukkelijk bij betrokken werd.

De Wollukkers beschikken over de op één na grootste zonnepaneelweide van Nederland. Met ook nog eens flink wat windmolens erbij zijn ze aardig op weg naar het grote doel; energieneutraal in 2043. Voor het zover is moet er nog aardig wat werk verzet worden. De duurzaamheidsvisie mikt op 2030 als tussenjaar. Bakker heel nuchter: “De technologische ontwikkelingen gaan op dit vlak zo snel dat je niet te ver vooruit moet kijken”. Waar Waalwijk wel naar kijkt is de wens om samen met het bedrijfsleven een heus waterstofplatform te bouwen om daarmee de logistieke sector een hub te geven in de groene richting. Ook behoorlijk ambitieus is het plan om samen met de bedrijven te komen tot een systeem waarin reststromen van afval van het ene bedrijf worden omgezet in brandstof voor het andere bedrijf.

Voorbeeldfunctie

Al deze, en meer, duurzame maatregelen die Waalwijk samen met het bedrijfsleven wil nemen staan opgetekend in de zogenaamde visie Duurzaam Waalwijk 2030. Om de visie te bewerkstelligen wordt driftig samengewerkt tussen partijen als de gemeente, Energiecoöperatie Langstraat Energie, Woningbouwvereniging Casade, Stichting Waalwijk CO2Vrij, het Waalwijkse bedrijfsleven en het Waterschap Brabantse Delta.

Eén van de pijlers wordt gevormd door de Global Goals. ”Een tijdje geleden had nog niemand van die goals gehoord”, aldus Bakker. “Maar tegenwoordig kun je er niet meer omheen.” Steuntje in de rug is dat zowel de grote jongens als MKB-ers samenwerken in de Green Deal. Waalwijk telt als logistieke reus nogal wat giganten als Bol.com, Mandemakers en Van Haren. “Die hebben natuurlijk een langlopende visie op hun vastgoed. Dat duurzaamheid bij hun centraal staat, met zonnepanelen, warmterug winning en zo meer, is volgens Bakker niet meer dan logisch. “Deze bedrijven hebben de kracht om aan de voorkant fors te investeren op dit soort technologie. Ze weten dat dit scheelt in hun energierekening en anderzijds dat hun vastgoed waarde behoudt. Maar ook kleine MKB-ers zijn daarmee bezig. Net zo goed. Die grote bedrijven hebben toch een beetje een voorbeeldfunctie gehad.” Zo regent het bij de grote jongens en druppelt het bij de kleinere.”