Zeeuwse Reinigingsdienst

Erkenning voor duurzaam ondernemen voor Zeeuwse Reinigingsdienst

Dat de Zeeuwse Reinigingsdienst B.V. (ZRD) het afval ophaalt bij de Zeeuwse burgers, is in de regio Terneuzen natuurlijk alom bekend. Maar dat de ZRD een voortrekkersrol heeft bij verduurzaming en innovatie binnen de afvalinzameling en -verwerkingsbranche, weten veel minder mensen. Reden voor wethouders Laszlo van de Voorde en Jurgen Vervaet om de ZRD eens in het zonnetje te zetten. De twee wethouders reikten daarom op maandag 18 december een Groene Pluim uit aan ZRD-directeur Paul Marinissen.

Zichtbare ketenimpact door samenwerking

De ZRD stelt een schone, groene leefomgeving centraal. Om het milieu zo min mogelijk te belasten, werkt de ZRD aan verschillende praktische manieren van afvalinzameling. Binnen het bedrijfsproces zijn de hoeveelheid gereden kilometers, het brandstofgebruik en een efficiënte belading belangrijke aandachtspunten. Volgens de accreditatiecommissie van De Groene Pluim heeft de ZRD een daadkrachtige inzet en hoge ambitie op het gebied van de vier geselecteerde SDG’s. De organisatie maakt zichtbare ketenimpact door de transitie in de afvalinzameling en -verwerking te concretiseren, onder andere door hergebruik en circulariteit. Door samen te werken met afnemers en Circulaire Ambachtscentra wordt afval ingezet voor recyclingprocessen. Hiermee kunnen nieuwe producten worden gemaakt, zoals biodiesel van ingezamelde frituurolie en kozijnen van ingezameld hout.

Ook op sociaal gebied verdiende de ZRD haar sporen. Met behulp van lokale instanties worden arbeidsplaatsen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De ZRD biedt als erkend leerbedrijf ook leerplaatsen voor BBL-studenten en geeft hiermee praktijkervaring door aan de nieuwe generatie.

Tweede Groene Pluim in Terneuzen

Kortom: volgens de accreditatiecommissie van de Groene Pluim is het zeer terecht dat deze erkenning dit jaar naar de Zeeuwse Reinigingsdienst gaat. De ZRD treedt als nieuwe pluimhouder in de voetsporen van Van Opdorp Transport, die vorig jaar de eerste Groene Pluim in Terneuzen in de wacht sleepte. De ZRD kan zich net als Van Opdorp Transport scharen bij het Groene Pluimhouders-netwerk dat inmiddels uit meer dan zeventig koplopers door heel Nederland bestaat.

Op de website van de Groene Pluim https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ lees je meer over deze kersverse Groene Pluimhouder.