Voor de reis van een stenen keukenblad is een paspoort nodig!

Bedrijfsbezoek Arte Groep Helmond

Op 12 mei 2023 waren zo’n 20 Groene Pluimhouders, believers en wethouder Arno Bonte van de gemeente Helmond te gast bij Arte Groep in Helmond, producent van duurzame stenen keukenbladen. Algemeen directeur Niels van den Beucken vertelde bevlogen hoe Arte Groep duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in praktijk brengt. Tijdens deze bijeenkomst ontvingen pluimhouders NS Componentenbedrijf en Tarkett een verlengingscertificaat. 

Personeel betrokken

De materialen voor de werkbladen van Arte komen onder andere uit Spanje, Italië en India. Via plaatselijke zagerijen komen de stenen platen aan in Helmond, waar Arte ze bewerkt tot bijvoorbeeld keukenbladen. Ze leveren aan keukenspeciaalzaken, interieurbouwers en hotelketens.

Niels: “In landen als India zagen wij dat er op het vlak van duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen nog veel verbeterd kon worden. Wij vonden en vinden dat  alleen werkt met een integrale ketenbenadering. Dat doen wij bottom up; dus door het personeel te betrekken.” Arte richtte projectgroepen op met medewerkers afkomstig uit allerlei lagen en afdelingen. De ene projectgroep verdiepte zich in de toepassing van wetgeving, terwijl de andere projectgroep zich specifiek met stakeholders of verduurzaming bezighield. Er werd onderzoek gedaan, beleid gemaakt en bijeenkomsten georganiseerd waarbij de medewerkers elkaar op de hoogte hielden en inspireerden.

SDG’s in bedrijfsbeleid

Al in 2011 besloot het bedrijf om de activiteiten op het gebied van MVO objectief zichtbaar te maken door zich te laten certificeren op de MVO Prestatieladder niveau 3. Als eerste in de branche behaalde Arte Groep niveau 4. Ook behaalde de fabrikant van stenen keukenbladen de B-corp status. Dit is een internationale erkenning voor bedrijven die zich hardmaken voor een inclusieve, rechtvaardige en circulaire economie. In 2025 wil Arte een geheel circulaire productlijn hebben.

In 2018 maakte Arte Groep de vertaalslag naar de SDG’s. Verdeeld over de thema’s mens, milieu en maatschappij heeft Arte de volgende SDG’s opgenomen in het bedrijfsbeleid:

  • 3 Goede gezondheid en welzijn
  • 4 Kwaliteitsonderwijs
  • 7 Betaalbare en duurzame energie
  • 8 Eerlijk werk en economische groei
  • 10 Ongelijkheid verminderen
  • 12 Verantwoorde consumptie en productie
  • 17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken.

TruStone: paspoort voor stenen keukenblad

Ook is Arte kartrekker van het initiatief TruStone. “Daarmee komen wij aan het thema van deze bijeenkomst: voor de reis van een stenen keukenblad is een paspoort nodig. De bedrijven die aan TruStone deelnemen, hebben meer inzicht in de herkomst van hun materialen. Daarnaast dragen veel van deze bedrijven bij aan verbeteringen van arbeids- en mensenrechten en milieuomstandigheden in de keten. Wij doen dat zelf onder meer met onze A.R.T.E. (Arte Right To Education) foundation. Deze onafhankelijke stichting biedt onderwijs aan de kinderen die rond de steengroeves in India wonen, met als doel mentaliteitsverbetering en verbetering van arbeidsomstandigheden voor de arbeiders van de toekomst (zie artefoundation.nl)”, vertelt Niels enthousiast.

Groene Pluim: erkenning en stimulans

Tijdens deze bijeenkomst ontvingen pluimhouders NS Componentenbedrijf en Tarkett een verlengingscertificaat. Voor Arte Groep betekende de bekroning met De Groene Pluim in 2022 een extra erkenning en stimulans. Niels gaf zijn collega’s een belangrijke boodschap mee: “Samenwerking in de keten is van essentieel belang voor de transities die nodig zijn om de wereld duurzamer te maken.”