“Duurzaam ondernemen zit ook in kleine dingen”
Het netwerk van de Groene Pluim was op 28 juni 2024 te gast bij Grafisch Bedrijf Goes. GBG ontving de Groene Pluim in juli 2020, tegelijkertijd met de Roompot. Daarmee is GBG eerste Groene Pluimhouder binnen de Gemeente Goes en een buitengewoon betrokken pluimhouder bovendien. Directeur Chris van Antwerpen en Miranda Bekenes, die als MT-lid verantwoordelijk is voor marketing en relatiebeheer, lieten deze vrijdagochtend op enthousiaste wijze zien wat duurzaam en sociaal ondernemen betekent voor hun bedrijf.
Na een heerlijk ontbijt trapt Miranda Bekenes het inhoudelijk deel van deze netwerkbijeenkomst af. Zij vertelt hoe de drukkerij in 1977 werd opgericht door de vader van de huidige eigenaar Chris van Antwerpen. In die tijd richtte GBG zich met name op familiedrukwerk. Chris werkte al van jongs af aan mee in het bedrijf, dat de eerste jaren vanuit de garage opereerde. Toen Chris op zijn achttiende zijn grafische opleiding afrondde, trad hij in dienst bij GBG. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot wat GBG nu is: een stabiel bedrijf met een kleine veertig medewerkers, waar ontwikkeling en innovatie centraal staat.
Press, print & sign
Inmiddels richt GBG zich niet alleen op drukwerk – press – maar zijn er twee belangrijke pijlers bijgekomen: print en sign. “Signing is zoveel meer dan alleen belettering op auto’s of gevelreclame. We maken ook all-over prints voor interieurs of kunnen de bewegwijzering in bedrijfspanden verzorgen”, vertelt Chris die begon met deze vorm van reclame-uitingen.
Ook tijdens de coronaperiode zat GBG niet bij de pakken neer, maar nam de ontwikkeling juist een vlucht. Chris: “Onze pijler ‘Print’ werd in die periode volwassen. Het was een belangrijk momentum: door alle beperkingen moesten we anders denken en met creatieve oplossingen komen. We produceerden al een tijdje complete beursstands, maar de beurzen werden afgelast. Daarom bedachten wij de ‘Stand in a box’ die per brievenbuspost wordt verstuurd. De ontvanger plaatst zijn of haar telefoon in deze box en automatisch start de link waar je naar wilt verwijzen.” GBG wist zich met dit creatieve product te onderscheiden en veroverde een nieuwe markt, niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. GBG heeft alle disciplines in huis: creatie, techniek en uitvoering. Als het om beursstands gaat, gaat het Grafisch Bedrijf zelfs nog een stapje verder. Naast ontwerpen en produceren, kunnen ze de stands ook opbouwen en weer afbreken. Zo kunnen de materialen ook weer hergebruikt worden.
Techniek en samenwerking
GBG investeerde veel in techniek en het machinepark. Zo werd een zeer geavanceerde snij/frees robot aangeschaft: de ZUND. Hierop worden op efficiënte wijze vormen uit onder andere uit karton, plexiglas, plastic, papier, stickermateriaal gesneden. Dit gebeurt volledig computergestuurd. Een deel van de producten die met de ZUND worden geproduceerd, gaan voor assemblage naar sociaal werkbedrijf De Betho, waarmee GBG nauw samenwerkt. Ook is er een goede en duurzame samenwerking met buurbedrijf KV Techniek. Deze leverde drie refurbished robots aan GBG.
Duurzaam ondernemen: ook in kleine dingen
Duurzaam ondernemen hoeft volgens Chris niet altijd groots en meeslepend te zijn, het zit ‘m ook in kleine dingen. “Door blindering van de ramen draait de airco veel minder hard. Dat scheelt 65%! Het nieuwbouwpand dat GBG in 2019 betrok, is gasloos en energiepositief. De machines leveren warmte, die zo wordt benut”, zegt Chris. Machines werden opnieuw geprogrammeerd; door nieuwe te bedrukken vellen er later op te leggen, draait de compressor minder lang en wordt een aanzienlijke energiebesparing behaald. Binnen GBG is ook veel aandacht voor grondstoffengebruik en restmaterialen. GBG verbruikt jaarlijks maar liefst 500.000 m2 karton, ook vaak als goed alternatief voor kunststof. Restmaterialen als papier gaan vaak naar scholen en kinderdagverblijven voor hergebruik. Pallets worden opgehaald voor gebruik tijdens de kindervakantieweek of door hobby meubelmakers. GBG doet ook mee aan ReVink, een recyclingprogramma voor kunststof dat ontwikkeld werd door kunststofproducent Vink. Ook heeft GBG een perscontainer voor de verwerking van reststromen. Dit scheelt in het aantal vrachtwagenbewegingen.
Altijd ruimte om te verbeteren
Chris: “Als het om verduurzamen gaat, ben je eigenlijk nooit klaar. Er is altijd ruimte voor verbetering. Zo zijn we bezig met de toepassing van een waterbased inkt, dat drie voordelen heeft: het is beter voor de voedselveiligheid, het is milieuvriendelijker en het werkt efficiënter. De uitdaging zit ‘m nog in het energieverbruik: het drogen kost meer elektriciteit.” Hij geeft daarbij nog een tip: “Deel je vragen en je uitdagingen met je leveranciers. Ze kunnen meer dan je denkt.”
Miranda besluit: “De Groene Pluim spoort ons aan tot ‘vervolgdenken’. We zoeken steeds naar nieuwe manieren om verder te verduurzamen. Ook communiceren we daar actiever over richting onze klanten. We stuurden het auditrapport al meerdere keren op naar potentiële klanten. Maar ook samen met onze klanten zoeken we naar duurzame oplossingen. Zo ontwikkelden we een telescoopdoos, om ‘lucht verpakken’ bij levering van online bestellingen te voorkomen.”
Vijfde Groene Pluim voor Goes
Na de rondleiding was er volop ruimte om te netwerken, waar de deelnemers graag gebruik van maakten. Rond 10.30 uur werd de bijeenkomst afgesloten en vertrokken de aanwezigen vol nieuwe inspiratie. Het bestuur van de Groene Pluim bleef nog wat langer in Goes. Deze dag stond namelijk ook de uitreiking van de vijfde Groene Pluim in de gemeente op het programma!
Met dank aan Chris en Miranda voor de hartelijke ontvangst en de inspirerende uitleg en rondleiding!
Meer informatie en contactgegevens vind je op de Groene Pluimhouderspagina.
Ook inspiratie opdoen en duurzame ervaringen uitwisselen?
Dat kan tijdens het Groene Pluim Event op 9 oktober. Vanaf 17.00 uur ben je van harte welkom bij Pluimhouder Krinkels in Breda. Mis het niet!