Groene Pluim Event 9-10-24

Samen kom je verder

Dat geldt zeker voor impact maken op het vlak van duurzaam en sociaal ondernemen. Daarom stond inspireren, motiveren en samenwerken centraal tijdens het Groene Pluim Event van 9 oktober 2024. Samen met zo’n 80 Pluimhouders, believers en vertegenwoordigers van gemeenten waren we te gast op de prachtige en groene locatie van Groene Pluimhouder Krinkels in Breda. Na een warm welkom van Krinkels directeur Leo de Bruijn ging Groene Pluim-voorzitter Peter van den Eijnden in gesprek met Peter Bakker, de Bredase wethouder klimaat en energie. Bedrijven en overheden staan voor een grote opgave als het gaat om de energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie. De vraag is hoe bedrijven en overheden kunnen samenwerken op dit vlak.

Peter Bakker zei hierover: “We kunnen stappen maken door veel meer samen te werken; binnen netwerken als de Groene Pluim, maar ook samen met andere netwerken, de bedrijven onderling en bedrijven met de overheid. Laat elkaar zien wat de mogelijkheden zijn, inspireer elkaar.” Een boodschap die ons op het lijf geschreven is: dit is wat we als stichting de Groene pluim willen faciliteren: Inspireren, motiveren en samenwerken om impact te maken.

Workshops in het teken van inspireren, motiveren en samenwerken

In drie inspirerende workshops rondom de thema’s energietransitie, biodiversiteit en sociaal ondernemen, deelden Groene Pluimhouders samen met verschillende overheidsinstanties hun succesverhalen. Een korte impressie van de verschillende workshops:

Sociaal Ondernemen: door samenwerking is een win-win-win situatie mogelijk

Charl Goossens van Groene Pluimhouder van laurierkwekerij GOVA en Myrthe Speijer van WerkgeversServicepunt West-Brabant (WSP) deelden hun ervaringen op het gebied van Sociaal Ondernemen en Social Return. Van de mensen uit het huidige personeelsbestand van GOVA heeft inmiddels 40% een afstand tot de arbeidsmarkt. Op gepassioneerde wijze vertelde Charl Goossens hoe de organisatie zich moest aanpassen en hij zelf ook moest veranderen om dit mogelijk te maken. Hij deelde vele mooie anekdotes over zijn ervaringen. Zijn tips en trucs om inclusief ondernemen mogelijk te maken, werden met de deelnemers uitgebreid besproken. Hij riep de aanwezige bedrijven dan ook op om een vacature via het WSP uit te zetten. Enkele deelnemers gaven aan dat ze vaak vastliepen in een woud van verschillende organisaties en regels.

De conclusie van Charl: “Natuurlijk gaat niet alles goed. Toch is het door samen te werken met het Werkgeversservicepunt West-Brabant echt mogelijk om een win-win-win situatie te creëren voor zowel het bedrijf, de medewerker als de vele organisaties die achter het WSP staan. Het kan dus wel.”

Energietransitie: elektrificatie van het wagenpark gemeente Oosterhout

‘Hoe Gemeente Oosterhout en Bluekens Truck en Bus stap voor stap een emissievrij wagenpark mogelijk maken’, was de titel van de gezamenlijke presentatie van Joep van Eijk van Groene Pluimhouder Bluekens Truck en Bus, Jeroen van Strien van Gemeente Oosterhout en Bram Laurijsen van R&O Adviseurs & Installateurs. Een van de opgaves in het Oosterhoutse Bestuursakkoord 2022 – 2026 is verduurzaming van het wagenpark. De gemeente werkte hierin nauw samen met Bluekens. De mogelijkheden en voordelen van zowel elektrificatie als waterstof (HVO) werden onderzocht. Omdat aan waterstof nog te veel haken en ogen kleven, maakte de gemeente een start met de elektrificatie van het wagenpark. Er rijden inmiddels verschillende elektrische bedrijfswagens rond, elektrische vuilniswagens zijn in bestelling. Ter illustratie stond een proefmodel voor de ingang van Krinkels. Met de deelnemers werden volop kennis, valkuilen, lessons learned en tips gedeeld.

De conclusie: Een succesvolle verduurzaming van het wagenpark is een combinatie van emissievrije voertuigen, energie- en laadinfra en fleetmanagement. De stroomvoorziening is complex; er moet capaciteit op het net beschikbaar zijn en voldoende laadpunten gecreëerd worden. Advies van de drie partijen is dan ook om eerst de energie infrastructuur op orde te brengen en daarna de voertuigen aan te schaffen.

Klimaatadaptatie bij inrichting openbare ruimte en terreinen

Nederland is kampioen biodiversiteitverlies. Om dat proces om te keren, werkt gastbedrijf Krinkels nauw samen met NL Greenlabel. Aan de hand van een casus bij de gemeente Haarlemmermeer, tijdens de workshop vertegenwoordigd door Marcel Leek, worden de deelnemers aan deze workshop meegenomen langs de uitdagingen om openbare ruimtes klimaatadaptief in te richten. Bij de gemeente Haarlemmermeer spelen klimaatadaptatie en verbetering van de biodiversiteit een steeds grotere rol bij de (her)inrichting van de openbare ruimte. Het is een proces van vallen en opstaan. De afdelingen werken samen, vanuit de gedeelde visie dat “de toekomstige ruimtelijke condities de sociale cohesie kunnen bevorderen”, vertelde Marcel Leek.

NL Greenlabel profileert zich als de aanjager van de natuurinclusieve leefomgeving en ontwikkelde een methode om planten en producten, maar ook terreinen en gebieden – zowel kwalitatief als kwantitatief – te beoordelen. Dit met de ambitie om ‘de waarde van groen in 2030 te verdubbelen op bestaande of nieuwe terreinen’, legde Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel uit aan de deelnemers. Dat is nodig, want als we nu niet ingrijpen, zullen onze kinderen en kleinkinderen geen vlinders meer zien. NL Greenlabel leidt hoveniers en gebiedsbeheerders op voor het duurzaam en natuurinclusief ontwerpen, aanleggen en beheren van de leefomgeving; een training die ook door diverse medewerkers van Krinkels werd gevolgd. “Door samen te werken kunnen gemeenten en bedrijven de kennis en ervaring van de groenvoorzieners benutten”, zegt Hoekstra.

Meer weten?

Wij bedanken gastbedrijf Krinkels voor de hartelijke ontvangst in op deze mooie groene locatie. Ook een dank je wel aan alle workshopleiders voor hun enthousiasme en inspirerende boodschap. Kon je niet aanwezig zijn, of had je tijdens het event gewild dat je je in tweeën of zelfs in drieën kon splitsen? Stuur een mailtje naar info@degroenepluim.nl en vraag de presentaties op van de workshop(s) van jouw keuze.