Ontbijtbijeenkomst bij Wiltec in teken van circulariteit

Een ochtend om niet te vergeten: de Groene Pluim ontbijtbijeenkomst bij Wiltec in Uden op 15 maart 2024. Voor velen was het vroeg opstaan deze vrijdagochtend, want hoewel Uden in Brabant ligt, is het vanuit Zeeland en West-Brabant toch nog een heel eind rijden. Maar de ontvangst door Wiltec, de presentaties en de rondleiding maakten dat het zeer de moeite waard was. Een verslagje van een buitengewoon geslaagde bijeenkomst, die vooral in het teken stond van circulair ondernemen!

Duurzaamheid bij Wiltec

Gedurende het 30 jarige bestaan ontwikkelde Wiltec zich tot het huidige bedrijf met ca. 400 medewerkers en 105 miljoen omzet. Wiltec heeft diverse bedrijven omarmd en overgenomen en zo een enorme groei doorgemaakt. In al die jaren heeft Wiltec het familiaire karakter weten te behouden. Het Udense bedrijf heeft 3 divisies, te weten Industrie en spuittechniek, Veiligheid en bedrijfskleding en Kantoor en facilitair.
Duurzaamheid vormt al meer dan 10 jaar de rode draad in het eigen bedrijf. Daarnaast wil Wiltec duurzaamheid ook buiten het bedrijf (klanten en leveranciers) meer en meer in de praktijk brengen. Op deze manier kan het bedrijf de meeste positieve impact maken.

Voldoen aan CSRD, zonder eigen doelstellingen los te laten

Directeur Bart Zegers memoreerde: “Op dit moment zijn we bezig onze wettelijke plichten in te vullen op het gebied van de CSRD. Hierdoor worden we wettelijk verplicht om meer dan 200 KPI’s bij te houden op het gebied van duurzaamheid. Goed dat dit er is, maar we moeten oppassen dat we ons niet verliezen in deze KPI’s en onze eigen doelstellingen uit het oog verliezen. Belangrijk is om dan de koers goed in de gaten te houden.”
Een mooi resultaat van de eigen koers is het recent verschenen MVO jaarverslag, waarin een duidelijk link is gelegd met 5 van de 17 SDG’s. Het is geen toeval dat vier van deze SDG’s overeenkomen met die van De Groene Pluim.

Strategie en innovatie

Wiltec heeft een vastgestelde, aan de bedrijfsmissie gekoppelde strategie met concrete doelen voor 2025 en 2030 inclusief actieplan. Deze is gebaseerd op vier pijlers: investeren in medewerkers, milieu, maatschappij en in de keten. Bij Wiltec werken veel jonge professionals (‘Young Wiltec’); talenten die oplossingen voor bedrijf en klanten bedenken en uitvoeren. Zo is er een groot innovatievermogen.
Onlangs is in de magazijnen de nodige menskracht vervangen door inzet van robots, waarbij de betreffende medewerkers op andere afdelingen in het bedrijf werden ingezet. Deze efficiencyslag zorgt ervoor dat Wiltec kan blijven groeien.

Circulair ondernemen: er is zoveel mogelijk

Een belangrijk thema deze ochtend was circulariteit. Op dit gebied is Wiltec een koploper. Zo wordt bedrijfskleding teruggenomen, om hier een tweede leven aan te kunnen geven. Stoelbekleding, behang en lampenkappen; het is allemaal mogelijk.

De rondleiding in het Centre of Progress gaf een goed beeld van de markten en producten van Wiltec, maar liet ook zien hoe duurzaamheid invulling krijgt. Mooi ook om te zien dat zowel de SDG’s als De Groene Pluim in dit Centre uitgebreid gecommuniceerd worden.

Inspirerend begin van de dag

Zowel tijdens het ontbijt als de rondleiding was er volop ruimte om onderling te netwerken. Een inspirerend begin van de dag dus, waarbij de aanwezigen met een mooie brok kennis en ervaring hun weg vervolgden.

Kon je er niet bij zijn? Dan heb je echt iets gemist! Maar een Groene Pluimhouder is natuurlijk pas een Groene Pluimhouder als je je kennis en ervaring wil delen. Wiltec slaagt met vlag en wimpel voor dit aspect: een van de redenen waarom het bedrijf in aanmerking kwam voor een verlenging van het Groene Pluim-certificaat.

Volgens Marielle van Rijbroek, CSR manager bij Wiltec, was de ochtend te kort om alle ins en outs van circulariteit te delen. Maar, gaf ze aan: “Iedereen is welkom om dit verder met ons te bespreken. Een telefoontje of mailtje is voldoende, dan maken we een afspraak. We ontvangen je graag”.

Meer informatie en contactgegevens vind je op de Groene Pluimhouderspagina.

Op 28 juni 2024 is er weer een Groene Pluim-ontbijtbijeenkomst.
Dan zijn we te gast bij Groene Pluimhouder GBG (Grafisch Bedrijf Goes) in Goes. Noteer het vast in je agenda!